Hawaii-deklarasjonen er en deklarasjon vedtatt av det psykiatriske verdensforbundet i 1977 og revidert i 1983. Deklarasjonen nedsetter grunnleggende prinsipper for psykiateres behandling av sine pasienter. Det heter blant annet at psykiatriens mål er å fremme helse, personlig selvstendighet og vekst. En pasient skal behandles med en omsorg og respekt som er i pakt med menneskeverdet og pasientens rett til å bestemme over eget liv og helse. En psykiater må ikke ta del i en tvungen behandling dersom det ikke foreligger en psykisk lidelse, og han/hun må nekte å samarbeide dersom det foretas noe som er i strid med vitenskapelige eller etiske prinsipper.

«Hawai-deklarasjonen» er på nytt oppdatert gjennom den såkalte «Madrid-deklarasjonen» av 1996. «Madrid-deklarasjonen» legger særlig vekt på den rett en pasient må ha til å være en likeverdig part i den terapeutiske prosess.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg