Normal spektrumkurve hos en toåring
.
Lisens: CC BY NC SA 3.0

MR spektroskopi (MRS) er en utvidet MR-undersøkelse av hjernen og innebærer en analyse av den kjemiske sammensetningen av de ulike molekylære vevskomponentene i et område. Teknikken kan gi verdifull tilleggsinformasjon til MR-undersøkelsen ved utredning av kompliserte tilstander og sykdommer i hjernen.

Faktaboks

Uttale
magnetresonansspektroskopˈi
Også kjent som

MRS

Fysikk og teknologi

Signalene som danner MR-bildet oppstår fordi protoner (hydrogenkjerner) har magnetiske egenskaper i et sterkt magnetfelt. Protoner i forskjellige molekyler har ulike magnetiske egenskaper. Dette danner grunnlaget for at selv minimale magnetiske forskjeller som skyldes molekylære vevsforandringer i hjernen kan oppdages med MRS, forutsatt at molekylene er mobile og tilstede i en viss mengde. De ulike kjemiske vevskomponentene kan identifiseres som kurvetopper på en spektrumkurve. Hver komponent har sin plassering langs x-aksen ut fra dens molekylære egenfrekvens, mens konsentrasjonen av vedkommende vevskomponent bestemmes av arealet under kurvetoppen.

Klinisk nytteverdi

MRS er en avansert teknikk som forutsetter moderne MR-teknologi med en kraftig magnet, spesialkompetanse for god gjennomføring av undersøkelsen og korrekt tolkning av funnene. Metoden er særlig nyttig ved utredning av metabolske utviklingsforstyrrelser og sykdommer i hjernen, og i forbindelse med primærutredning, oppfølging og behandling av ondartede hjernesvulster.

I den senere tid gjøres også på spesialavdelinger funksjonell MR spektroskopi, som er ekvivalenten til funksjonell MRI (fMRI). Teknikken gir en mulighet for å studere og registrere dynamiske fysiologiske og patofysiologiske forandringer i hjernen i forbindelse med at personen utsettes for ulike stimuli.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg