MR spektroskopi

Normal spektrumkurve hos en toåring
.
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Artikkelstart

MR spektroskopi (MRS) er en utvidet MR-undersøkelse av hjernen og innebærer en analyse av den kjemiske sammensetningen av de ulike molekylære vevskomponentene i et område. Teknikken kan gi verdifull tilleggsinformasjon til MR-undersøkelsen ved utredning av kompliserte tilstander og sykdommer i hjernen.

Faktaboks

Uttale
magnetresonansspektroskopˈi
Også kjent som

MRS

Fysikk og teknologi

Signalene som danner MR-bildet oppstår fordi protoner (hydrogenkjerner) har magnetiske egenskaper i et sterkt magnetfelt. Protoner i forskjellige molekyler har ulike magnetiske egenskaper. Dette danner grunnlaget for at selv minimale magnetiske forskjeller som skyldes molekylære vevsforandringer i hjernen kan oppdages med MRS, forutsatt at molekylene er mobile og tilstede i en viss mengde. De ulike kjemiske vevskomponentene kan identifiseres som kurvetopper på en spektrumkurve. Hver komponent har sin plassering langs x-aksen ut fra dens molekylære egenfrekvens, mens konsentrasjonen av vedkommende vevskomponent bestemmes av arealet under kurvetoppen.

Klinisk nytteverdi

MRS er en avansert teknikk som forutsetter moderne MR-teknologi med en kraftig magnet, spesialkompetanse for god gjennomføring av undersøkelsen og korrekt tolkning av funnene. Metoden er særlig nyttig ved utredning av metabolske utviklingsforstyrrelser og sykdommer i hjernen, og i forbindelse med primærutredning, oppfølging og behandling av ondartede hjernesvulster.

I den senere tid gjøres også på spesialavdelinger funksjonell MR spektroskopi, som er ekvivalenten til funksjonell MRI (fMRI). Teknikken gir en mulighet for å studere og registrere dynamiske fysiologiske og patofysiologiske forandringer i hjernen i forbindelse med at personen utsettes for ulike stimuli.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg