Merkel-celler er sanseceller i huden som registrerer lett berøring. Tettheten av Merkel-celler er høyest i fintfølende deler av kroppen som fingertuppene.

Faktaboks

Etymologi

Navn etter den tyske anatomen Friedrich Merkel (1845-1919).

Også kjent som

Merkels følelegemer,

menisci tactus

Struktur

Merkel-celler er lyse, ovale, granulerte celler som finnes i stratum basale på overhuden (epidermis). De har synapser med somatosensoriske afferente nervefibre, det vil si nervefibre som går til ryggmargen. Merkel-cellene mottar signaler fra hudens overflate og sender signalene videre gjennom de afferente nervefibrene. De er som oftest assosiert med sensoriske Aβ-nerveendinger i sjiktet mellom overhuden og lærhuden, og blir da gjerne kalt Merkelreseptorer. Merkel-celler er relativt sjeldne i store deler av huden, men er konsentrert i sensitive deler av huden som fingertupper og lepper.

Funksjon

Merkel-celler er lavterskel mekanoreseptorer og registrerer og viderefører mekaniske signaler gjennom spesielle kation-kanaler kalt Piezo2. De responderer på sansestimuli som lett berøring, varig trykk og tekstur og videreformidler denne informasjonen til de afferente somatosensoriske nervefibre de står i forbindelse med.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg