Norske Kvinners Sanitetsforening (N.K.S.) ble opprettet i 1896 for at kvinner skulle få ta sin del av plikten til å bære «Landets Byrder».

I starten var arbeidet konsentrert om å styrke sanitetsarbeidet i Forsvaret, bl.a. gjennom å utdanne sykepleiere til støtte for dette. Arbeid rettet inn mot kvinners frigjøring kom også til å stå sentralt omkring 1900. Etter få år begynte organisasjonen å arbeide med de store folkehelseutfordringene som f.eks. kampen mot tuberkulosen.

Gjennom storparten av 1900-tallet har utdanning av sykepleiere stått sentralt i organisasjonens arbeid. N.K.S. drev også helsestasjoner i en rekke av landets kommuner inntil denne ble et offentlig ansvar i 1974. N.K.S. har opp gjennom årene bygd ut og drevet en rekke sykehus og andre institusjoner, ikke minst fødehjem og sykehus for revmatikere. N.K.S. har etablert utviklingsselskapet N.K.S. Kløverinstitusjoner as som felles utviklingsselskap for disse.I dag er Norske Kvinners Sanitetsforenings hovedsatsingsområde kvinners helse og livsvilkår gjennom hele livsløpet. Organisasjonen har om lag 700 lokale foreninger med rundt 47 000 medlemmer (2014). Sekretariatet holder til i Oslo. Organisasjonen utgir tidsskriftet Fredrikke.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.