Sykepleier, lovbeskyttet tittel på person som har offentlig godkjenning (autorisasjon) som sykepleier ut fra Lov om helsepersonell. Sykepleiere arbeider klinisk og administrativt på alle nivåer i helsetjenesten. Sykepleiere er ofte tillagt undervisningsoppgaver, og mange er også engasjert i forskning. Sykepleiere kan arbeide utenfor helsetjenesten, for eksempel i sosialtjenesten og den videregående skole.

Utdannelsen er treårig og leder til en bachelorgrad i sykepleie. Offentlig godkjenning som sykepleier gis av Statens autorisasjonskontor etter fullført sykepleierutdanning fra norsk høyskole eller utenlandsk institusjon. EØS-reglene har bestemmelser om gjensidig godkjenning mellom medlemslandene av likeverdig sykepleierutdannelse.

Sykepleiere kan spesialisere seg, for eksempel som helsesøster, jordmor eller operasjonssykepleier, eller innen fagområder som intensivsykepleie, anestesisykepleie, onkologi, psykiatri, forskning og sykepleie til barn. I tillegg finnes det mange tverrfaglige videreutdanninger og masterprogram. Det er også mulig å ta doktorgrad innen ulike områder av sykepleiefaget.

Hovedorganisasjonen for sykepleiere er Norsk Sykepleierforbund, som ble stiftet i 1912. Det er i overkant av 100 000 sysselsatte sykepleiere i Norge i følge Statistisk sentralbyrå (2015).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.