Sykepleier og pasient
Av .

Sykepleier er en lovbeskyttet tittel på person som har offentlig godkjenning (autorisasjon) som sykepleier ut fra helsepersonelloven. Sykepleiere arbeider klinisk og administrativt på alle nivåer i helsetjenesten. Sykepleiere er ofte tillagt undervisningsoppgaver, og mange er også engasjert i forskning. Sykepleiere kan arbeide utenfor helsetjenesten, for eksempel i sosialtjenesten og den videregående skole.

Sykepleieutdannelsen

Utdannelsen er treårig og leder til en bachelorgrad i sykepleie. Offentlig godkjenning som sykepleier gis av Statens autorisasjonskontor etter fullført sykepleierutdanning fra norsk høyskole eller utenlandsk institusjon. EØS-reglene har bestemmelser om gjensidig godkjenning mellom medlemslandene av likeverdig sykepleierutdannelse.

Sykepleiere kan spesialisere seg, for eksempel som helsesykepleier (tidligere helsesøster), jordmor eller operasjonssykepleier, eller innen fagområder som intensivsykepleie, anestesisykepleie, onkologi, psykiatri, forskning og sykepleie til barn. I tillegg finnes det mange tverrfaglige videreutdanninger og masterprogram. Det er også mulig å ta doktorgrad innen ulike områder av sykepleiefaget.

Organisasjon

Hovedorganisasjonen for sykepleiere er Norsk Sykepleierforbund, som ble stiftet i 1912. Det er i overkant av 180 000 autoriserte sykepleiere i Norge i 2020.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg