sykepleier

Sykepleier, lovbeskyttet tittel på person som har offentlig godkjenning (autorisasjon) som sykepleier ut fra Lov om helsepersonell. Sykepleiere arbeider klinisk og administrativt på alle nivåer i helsetjenesten. Sykepleiere er ofte tillagt undervisningsoppgaver, og mange er også engasjert i forskning. Sykepleiere kan arbeide utenfor helsetjenesten, for eksempel i sosialtjenesten og den videregående skole.

Sykepleieutdannelsen

Utdannelsen er treårig og leder til en bachelorgrad i sykepleie. Offentlig godkjenning som sykepleier gis av Statens autorisasjonskontor etter fullført sykepleierutdanning fra norsk høyskole eller utenlandsk institusjon. EØS-reglene har bestemmelser om gjensidig godkjenning mellom medlemslandene av likeverdig sykepleierutdannelse.

Sykepleiere kan spesialisere seg, for eksempel som helsesøster, jordmor eller operasjonssykepleier, eller innen fagområder som intensivsykepleie, anestesisykepleie, onkologi, psykiatri, forskning og sykepleie til barn. I tillegg finnes det mange tverrfaglige videreutdanninger og masterprogram. Det er også mulig å ta doktorgrad innen ulike områder av sykepleiefaget.

Organisasjon

Hovedorganisasjonen for sykepleiere er Norsk Sykepleierforbund, som ble stiftet i 1912. Det er i overkant av 100 000 sysselsatte sykepleiere i Norge i følge Statistisk sentralbyrå (2015).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg