Sykepleier, offentlig godkjent sykepleier, lovbeskyttet tittel på person som har offentlig godkjenning som sykepleier. Sykepleiere arbeider klinisk og administrativt på alle nivåer innen helsetjenesten.. Sykepleiere er ofte tillagt undervisningsoppgaver, og mange er nå også engasjert i forskning. Sykepleiere arbeider også utenfor helsetjenesten, f.eks i sosialtjenesten og den videregående skole.

Utdannelsen er treårig og leder til en bachelorgrad i sykepleie. Offentlig godkjenning som sykepleier gis av statens autorisasjonskontor etter fullført sykepleierutdanning fra norsk høyskole eller utenlandsk institusjon som gir likeverdig utdannelse. EØS-reglene har bestemmelser om gjensidig godkjenning mellom medlemslandene av likeverdig sykepleierutdannelse. sykepleiere kan spesialisere seg innen spesielle fagområder; som f.eks. helsesøster, jordmor, intensivsykepleie, anestesisykepleie, operasjonssykepleie, onkologi og psykiatri.

Hovedorganisasjonen for sykepleiere er Norsk Sykepleierforbund. Det er (2004) ca 80 400 sysselsatte sykepleiere i Norge. Se også sykepleie.

Foreslå endring

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.