Helsestasjon er den delen av kommunehelsetjenesten som driver med planmessig helsefremmende og forebyggende arbeid rettet mot barn i førskolealder.

Helsestasjon for aldersgruppen 0–5 år er et gratis og lovpålagt helsetilbud for barn og foreldre, fra fødsel til skolestart. På helsestasjonen kan foreldre få hjelp og veiledning fra helsesykepleier, lege og fysioterapeut. I noen kommuner finnes et eget tilbud for ungdom.

Standardisert kontrollprogram

Foto av barn som får vaksine
På helsestasjonen får barn vaksiner som tilbys i det nasjonale barnevaksinasjonsprogrammet. Her fra en 15-månederskontroll.
Foto av barn som får vaksine
Av /NTB.

Helsestasjonen tilbyr regelmessige konsultasjoner som følger et standardisert program med 14 konsultasjoner. Første konsultasjon er hjemmebesøk til nyfødte. Konsultasjonene på helsestasjonen gjennomføres deretter med jevne mellomrom. Noen av de faste konsultasjonene, for eksempel 4-månederskonsultasjonen som tar opp tema som tannhelse, søvn og barns sikkerhet, gjennomføres i grupper. Det er mulig å velge individuell konsultasjon dersom en ønsker det.

På konsultasjonene måles barnets vekt, lengde/høyde og hodeomkrets. Barnet får vaksiner som tilbys i det nasjonale barnevaksinasjonsprogrammet.

Formålet med helsestasjonen er å bidra til økt helsekompetanse og at foreldre opplever mestring i foreldrerollen. Det innebærer at helsesykepleier snakker med alle foreldre om temaer som samspill mellom foreldre og barn, søvn, mat og barns generelle utvikling. Temaer kan også være rusmiddelbruk, vold og omsorgssvikt. Man kan også selv ta opp temaer man har behov for å snakke om.

Flere helsestasjoner tilbyr grupper til nybakte foreldre, oftest kalt barselgrupper. I noen kommuner finnes også egne fedregrupper.

Helsestasjon for ungdom

I større kommuner finnes egne helsestasjoner for ungdom (HFU). Dette er et gratis tilbud for unge mellom 12 og 20 år. På helsestasjonen for ungdom får en hjelp og råd fra helsesykepleier, lege og eventuelt jordmor og psykolog. De som jobber der har taushetsplikt. Temaer som kan tas opp på helsestasjon for ungdom er:

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg