Papyrus Edwin Smith er betegnelsen på en egyptisk papyrusrull fra omkring 1600 fvt., med en tekst som åpenbart er en veileder for datidens kirurger. Rullen ble i 1862 solgt av en arabisk handelsmann i Theben til den amerikanske egyptologen og antikvitetssamleren Edwin Smith (1822-1906). Han utga aldri noen rapport eller skrift om sin ervervelse, men beholdt papyruset som en del av sin privatsamling. Først etter Smiths død ble rullen overført av datteren til New York Historical Society. Teksten ble senere oversatt av egyptologen og arkeologen James Henry Breasted (1865-1935) ved Oriental Institute i Chicago, og utgitt i 1930.

Det 4,7 meter lange papyruset er velbevart og beskrevet på begge sider med nesten 500 linjer. Det er, ved siden av Papyrus Ebers, det mest omfattende papyrus fra oldtidens Egypt med medisinsk innhold. Men i motsetning til dette, som Edwin Smith også hadde kjøpt, omtaler Papyrus Smith nesten utelukkende skader og kirurgiske kasus. Muligvis er teksten opprinnelig ment å være innledningen til et større verk, for den gir en uforholdsmessig omfattende beskrivelse av skader i hode, hals og bryst, med omtale av ialt 48 av de skadetilfeller som en kirurg kunne tenkes å komme over. Samtidig gir den en beskrivelse av anatomiske, fysiologiske og patologiske observasjoner. Det beskriver for eksempel for første gang hodeskallens suturer, hjernehinnene og cerebrospinalvæsken.

Som rimelig kan være, er det ch irurgia minor som står i fokus. Men også mer alvorlige kasus nevnes, og det skilles klart mellom prognosene. Ved en hodeskade stilles diagnosen: «Du skal se på ham og si: 'Den som har fått et dypt sår i hodet med skader på skallebenet biter sammen kjevene og blør fra neseborene og ørene og lider av stivhet i nakken. Det er en skade som jeg skal bekjempe». Behandlingen: «Så snart du ser at han krampeaktig biter sammen kjevene, skal du se til at han blir varm, kjenner seg bedre og åpner munnen. Da skal du ved hjelp av en linforbinding, fett og honning holde den åpen helt til krisen har nådd sitt høydepunkt.»

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg