Når operasjonen er avsluttet, flytter man pasienten til en postoperativ avdeling. Her er vedkommende under stadig tilsyn helt til man er sikker på at kretsløp og åndedrett fungerer tilfredsstillende. Er det stor risiko for komplikasjoner, kan man overføre pasienten til en intensivavdeling. På denne avdelingen har man elektronisk utstyr til kontinuerlig kontroll av alle livsfunksjoner, og forverres pasientens tilstand, kan man gripe inn øyeblikkelig.
Den postoperative fasen forløper i de aller fleste tilfellene uten komplikasjoner. I de første dagene etter inngrepet er det normalt en lett temperaturforhøyelse (til cirka 38 °C) og hurtig puls. Dette skyldes at pasientens stoffskifte øker etter en operasjon. En operasjon, og enhver annen belastning av organismen som forstyrrer den fine balansen mellom livsprosessene, øker utskillelsen av hormonet kortisol fra binyrebarken. Kortisol har en rekke virkninger som har stor betydning for organismens evne til å gjenopprette balansen. Hormonet fremmer blant annet nedbrytingen av protein og fett og oppbyggingen av glukose, som leverer energi til cellene, og disse prosessene øker stoffskiftet.
I den postoperative fasen holdes alle pasientens livsfunksjoner (kretsløp og åndedrett, tarm- og nyrefunksjon, væske- og saltbalansens regulering) under nøye observasjon. Dermed kan man gi støttebehandling hvis det opptrer tegn på at organismens ressurser svikter.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.