Pearl indeks er svangerskap per 100 kvinneår i en befolkning. Det er et mål på hvor godt en prevensjonsmetode beskytter mot svangerskap. Tallet sier hvor mange svangerskap som ville oppstå hos 100 kvinner i løpet av ett år, gitt at det til enhver tid er 100 kvinner som er eksponert (det vil si at en kvinne som er blitt gravid, erstattes med en annen). Uten bruk av prevensjon oppstår det noe over 100 svangerskap per 100 kvinneår.

Pearl indeks for en prevensjonsmetode kan variere mye, avhengig av hvem som bruker metoden. Dette gjelder særlig sterkt brukeravhengige metoder som kondom og p-pille. Ellers er det gjerne slik at ethvert prevensjonsmiddel fungerer bedre i en undersøkelse der brukerne følges jevnlig opp, enn ved vanlig bruk i befolkningen. Pearl indeks for p-pille er 0,2–0,4, for kobberspiral 1–2, for hormonspiral mindre enn 1, for kondom 3–10.

Navnet er etter den amerikanske biologen Raymond Pearl (1879–1940).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg