Kondom er en tynn hylse av gummi eller lateks som tres på en erigert penis. Den hindrer at sædceller havner i skjeden ved vaginalt samleie, og hindrer smitte av seksuelt overførbare infeksjoner.

Faktaboks

Uttale
kondˈom

Kondom er det eneste prevensjonsmiddelet som menn kan bruke, og det eneste som beskytter mot seksuelt overførbare infeksjoner (SOI). Kvinner som ønsker god beskyttelse mot både graviditet og SOI, bør bruke kondom i tillegg til for eksempel hormonell prevensjon. For å beskytte mot SOI, bør kondom brukes ved oralsex og analsex, i tillegg til vaginale samleier.

SOI kan også overføres dersom man deler sexleketøy og sexhjelpemidler med andre. Kondom kan brukes på for eksempel dildo for å beskytte mot smitte.

Virkemåte

Kondom hindrer graviditet ved at sædcellene fanges opp før de kommer inn i skjeden. Kondom beskytter mot overføring av SOI ved at det hindrer kontakt mellom slimhinner, sæd og skjedesekret.

Positive effekter

I tillegg til å beskytte mot graviditet, gir kondom meget god beskyttelse mot klamydia, gonoré, mykoplasma, hiv-infeksjon, hepatitt B og flere andre seksuelt overførbare infeksjoner.

Beskyttelsen mot kjønnsvorter og genital herpes er mer usikker, da kondomet ikke forhindrer hudkontakt mellom seksualpartnere.

De fleste kondomer har også glidemiddel. Dette er med på å minske friksjonen og dermed motvirke smerter og sår.

Bivirkninger

Nedsatt følsomhet

Mannens følsomhet reduseres ved bruk av kondom. For noen kan dette oppleves som problematisk. På den annen side opplever noen menn at den nedsatte følsomheten kan hjelpe mot for tidlig sædavgang.

Enkelte typer kondomer er tilsatt et lett bedøvende middel, og kan hjelpe med for tidlig sædavgang.

Hudreaksjoner

Enkelte kan oppleve hudreaksjoner med kløe, svie, ubehag og utslett på huden etter bruk av kondom. Ofte kommer dette enten av reaksjon på glidemiddel eller av allergi eller overfølsomhet for lateks. Det finnes flere typer lateksfrie kondomer og kondomer uten glidemiddel på markedet.

Bruk av kondom

Bruk av kondom

Kondom beskytter mot graviditet og seksuelt overførbare infeksjoner. Kondom bør brukes ved samleie, oralsex og analsex.

Bruk av kondom
Av /Store norske leksikon.
  • Sjekk datostemplingen og at pakken er hel.
  • Åpne pakningen forsiktig slik at kondomet ikke blir skadet.
  • Penis skal være stiv når kondomet rulles på.
  • Har mannen forhud, skal denne trekkes tilbake.
  • Klem sammen tuppen på kondomet.
  • Minimum en fingerbredde på tuppen holdes igjen mens resten av kondomet rulles på uten å skade gummien med neglene.
  • Bruk kondomet under hele samleiet.
  • Hold kondomet ved penisroten når penis trekkes ut.
  • Kondomet skal bare brukes én gang.
  • Kast kondomet i det vanlige avfallet etter bruk, ikke i toalettet.

Valg av kondom

Kondomer finnes i ulike størrelser, tykkelser, former, smaker og farger. Det er viktig å sjekke at kondompakken har et godkjenningsstempel (CE-merket). For øvrig er forskjellene mellom merkene av liten betydning.

Kondomer har datostempling og begrenset holdbarhet. Kondomer skal oppbevares i vanlig romtemperatur.

Gratis kondomer

Unge kan få utdelt gratis kondomer hos helsesykepleier eller på helsestasjon for ungdom.

Glidemiddel

Glidemiddel bør alltid brukes ved analsex, og kan også benyttes ved vaginalt samleie. Salver, kremer, vaselin, oljebaserte glidemidler og massasjeoljer kan ødelegge gummien, derfor må man bruke vannbaserte glidemidler.

Ved uhell

Dersom kondomet sprekker, eller det faller av før penis trekkes ut, kan kvinnen benytte nødprevensjon så snart som mulig etter samleiet. Kvinner som bruker kondom som eneste prevensjonsmiddel, bør ha en pakke med nødprevensjon liggende.

Historikk

Arkeologer mener det første tegnet på kondom er fra 12 000 år f.kr og er et hulemaleri i «Grottes des Combarelles i Aquitaine» i Frankrike. Der kan man se en mann med et hylster over sin erigerte penis.

Gjennom historien har mennesker vært kreative i sin utforming av kondomer. De har blant annet blitt laget av skilpaddeskall, linposer og dyretarmer. I 1839 oppfant Charles Goodyear vulkaniseringsprosessen, som etter hvert gjorde det mulig å lage myke og elastiske kondomer. Det første gummikondomet kom i 1855, og på 1930-tallet begynte man å produsere dem i lateks.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg