Picks sykdom er en betegnelse som tidligere ble brukt om den kliniske og patologiske diagnosen av en form for demens som debuterer midt i livet og som kjennetegnes ved endret adferd, personlighet og/eller språk. Denne demensformen kjennetegnes av tap av hjerneceller i hjernens frontallapp og/eller temporallapp. I dag brukes betegnelsen frontotemporal demens om det kliniske bildet.

Faktaboks

Etymologi

Sykdommen har navn etter legen og psykiateren Arnold Pick (1851–1924), som virket i Praha i dagens Tsjekkia.

Nå brukes betegnelsen Picks sykdom om en spesifikk patologisk diagnose som man ser hos en liten andel av pasientene med frontotemporal demens, med funn av typiske Pick-celler og Pick-legemer. Pick-celler er skadde og oppsvulmede hjerneceller, mens Pick-legemer er avleiringer med tau-protein inne i cellene. Disse forandringene er kun synlige ved mikroskopi, og blir kun sett i frontallappen og/eller temporallappen.

Det kliniske bildet og de patologiske forandringene ble beskrevet av den legen Arnold Pick i 1892. Flere år senere ble tilstanden kalt Picks sykdom av den kjente tyske legen Alois Alzheimer.

Picks sykdom må ikke forveksles med Niemann-Picks sykdom, som er oppkalt etter de tyske legene Albert Niemann og Ludwig Pick.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg