Hjernens lapper
Storhjernen deles inn i fire lapper, som er grovt avgrenset fra hverandre ved hjelp av større furer. Fremst og foran sentralfuren ligger pannelappen (lobus frontalis), med isselappen (lobus parietalis) liggende bak. Nedenfor sidefuren ligger tinninglappen (lobus temporalis) og helt bakerst bakhodelappen (lobus occipitalis).
Hjernens lapper
Lisens: CC BY SA 3.0

Tinninglappen er den delen av storehjernen som ligger lengst ut mot sidene (lateralt). Den er adskilt fra panne- og isselappen ved den sylviske spalte (fissura cerebri lateralis). Tinninglappens ytre, konvekse flate er delt i tre horisontale vindinger: gyrus temporalis superior, medius & inferior.

Faktaboks

Også kjent som

temporallappen

lobus temporalis

I tinninglappens øvre del ligger senteret for hørselen. Området har også betydning for vår oppfatning av lukt og smak. I de fremre delene av tinninglappen ligger hippocampus, som er et viktig senter for korttidshukommelse, samt 'mandelkjernen' amygdala som har betydning for emosjonelle reaksjoner. Begge hører med til hjernens limbiske strukturer. Tinninglappen er også viktig for vår evne til å gjenkjenne gjenstander og ansikter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg