Potters syndrom er en tilstand som skyldes alvorlig mangel på fostervann i fosterlivet på grunn av nyrefeil eller feil i utskillelsen av fostervann, som i hovedsak er fosterets urin. Et lignende bilde kan derfor sees ved fostervannslekkasje, og /eller sekundært ved en rekke andre syndromer eller tilstander.

Hyppigheten er omkring 1/10 000, og tilstanden forekommer dobbelt så hyppig hos guttefostre som hos pikefostre. Årsaken kan være kromosomfeil, og tilstanden kan skyldes feilaktig fosterutvikling fra 4. fosteruke.

Ved helt fraværende nyrer sees fra 14. uke for lite fostervann på ultralyd. Ansiktet virker flattrykt, underkjeven er liten, ørene relativt store og lavtsittende, huden er tørr og virker for stor, og det er feilstillinger i knær og føtter. Andre misdannelser forekommer hyppig. Dersom slike fostere fødes, vil de dø få timer etter fødselen på grunn av manglende lungemodning.

Tilstanden har navn etter Edith Louise Potter (1901–1993), amerikansk barnepatolog.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg