Elektrokardiografi.

Elektrokardiografi. Den tidsrelaterte utbredelsen av den elektriske impulsen i hjertet som grunnlag for registreringen av det normale EKG. Figuren illustrerer hvordan P-taggen avspeiler utbredelsen av impulsen fra sinusknuten gjennom forkamrene. PQ-intervallet tilsvarer tiden der impulsen forsinkes av AV-knuten. Q-taggen avspeiler impulsens utbredelse gjennom hjertekamrenes skillevegg fra venstre gren av His’ bunt. R-taggen og S-taggen avspeiler impulsens utbredelse i ulike deler av hjertekamrene. ST-segmentet avspeiler den begynnende gjenopprettelsen av det elektriske potensialet i hjertekamrenes muskulatur (repolariseringsfasen), og T-taggen avspeiler fullføringen av denne repolarisering i hjertekamrene.

Av /KF-arkiv ※.

QRS-komplekset er den delen av et EKG som representerer hjertekamrenes depolarisering. QRS-komplekset kommer etter P-bølgen og før ST-segmentet. QRS-komplekset består vanligvis av en Q-takk som vender nedover, en R-takk som vender oppover, og en S-takk som vender nedover. QRS-komplekset varer vanligvis under 120 millisekunder. Hvis QRS-komplekset varer lenger enn 120 ms, kalles det breddeforøket.

QRS-kompleksets ulike deler kan gi informasjon om sykdom i hjertet, for eksempel hjerteinfarkt eller grenblokk i hjertets elektriske system.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg