QRS-komplekset

Elektrokardiografi. Den tidsrelaterte utbredelsen av den elektriske impulsen i hjertet som grunnlag for registreringen av det normale EKG. Figuren illustrerer hvordan P-taggen avspeiler utbredelsen av impulsen fra sinusknuten gjennom forkamrene. PQ-intervallet tilsvarer tiden der impulsen forsinkes av AV-knuten. Q-taggen avspeiler impulsens utbredelse gjennom hjertekamrenes skillevegg fra venstre gren av His’ bunt. R-taggen og S-taggen avspeiler impulsens utbredelse i ulike deler av hjertekamrene. ST-segmentet avspeiler den begynnende gjenopprettelsen av det elektriske potensialet i hjertekamrenes muskulatur (repolariseringsfasen), og T-taggen avspeiler fullføringen av denne repolarisering i hjertekamrene.

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

QRS-komplekset er den delen av et EKG som representerer hjertekamrenes depolarisering. QRS-komplekset kommer etter P-bølgen og før ST-segmentet. QRS-komplekset består vanligvis av en Q-takk som vender nedover, en R-takk som vender oppover, og en S-takk som vender nedover. QRS-komplekset varer vanligvis under 120 millisekunder. Hvis QRS-komplekset varer lenger enn 120 ms, kalles det breddeforøket.

QRS-kompleksets ulike deler kan gi informasjon om sykdom i hjertet, for eksempel hjerteinfarkt eller grenblokk i hjertets elektriske system.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg