Aksjonspotensial

Aksjonspotensial i en nervefiber registrert med intracellulær elektrode. Depolarisering skjer idet kurven er på vei opp, repolarisering skjer når kurven synker igjen.

Av /Store norske leksikon ※.

Depolarisering er utladning av en celles membranpotensial. Alle celler i kroppen har et elektrisk potensial over sine membraner. Membranpotensialet er en polarisering, det vil si en separasjon av ladete partikler, mellom inn- og utsiden. Separasjonen oppstår fordi ionekanaler i membranen tillater at visse ioner, men ikke alle, kan bevege seg fra den ene siden til den andre.

Når det gjelder membranpotensialet til nerveceller og muskelceller er det viktigste ionet kalium, K+. Fordi kaliumkonsentrasjonen i utgangspunktet er høyere inne i cellen enn utenfor, strømmer kalium ut igjennom kaliumspesifikke ionekanaler som alltid er åpne. De positivt ladete kaliumionene blir da separert fra negativt ladete ioner som ikke kan bevege seg igjennom membranen, og det oppstår et potensial der innsiden av cellen er negativ i forhold til utsiden.

Membranpotensialet er som et batteri som kan drive en rekke energikrevende prosesser, men er også utgangspunktet for elektriske signaler som aksjonspotensialet og synaptiske potensialer. Disse potensialene oppstår når flere ionekanaler i membranen åpnes og tillater en rask omfordeling av ioner. Dersom positivt ladete ioner strømmer inn i cellen, slik som skjer under aksjonspotensialet, blir den opprinnelige polariseringen utjevnet. Cellen blir depolarisert.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg