Seldinger-teknikk er en sikker innstikksteknikk for å legge inn kateter i blodkar eller i andre hulorganer og i pussansamlinger.

Faktaboks

Uttale
sˈeldinger-teknikk
Også kjent som
punksjonsteknikk

Ved innlegging i blodkar punkterer man først karet med en hul nål. Når blodet renner fritt gjennom nålen, fører man en ledesonde gjennom nålen og inn i blodkaret. Med ledesonden på plass i åren trekkes nålen ut og et kateter tres deretter utenpå ledesonden og videre inn i blodkaret. Når kateteret er på plass fjernes ledesonden og kontrastvæske injiseres inn i blodkaret via kateteret.

Historikk

Teknikken ble utviklet i 1953 av den unge, svenske radiologen Sven I. Seldinger (1921–1998) «etter et alvorlig anfall av sunn fornuft», ifølge eget utsagn. Metoden var revolusjonerende, og fikk raskt gjennomslag over hele verden. Angiografier og andre intervensjonsradiologiske prosedyrer kunne nå gjennomføres med betydelig mindre risiko for komplikasjoner for pasienten.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg