Spurlings test er en nevrologisk undersøkelse som utføres ved mistanke om irritasjon av nerverøtter i nakken (rotsmerter).

Faktaboks

Etymologi

Navn etter den amerikanske nevrokirurgen Roy Glenwood Spurling (1894–1968).

Årsaken er som regel diskusprolaps fra mellomvirvelskiver. Smertene stråler ut i armen med en utbredelse som avhenger av hvilke nerverøtter som er påvirket.

Utførelse

Spurlings test bør kun utføres av kvalifisert personell.

Testen utføres ved at pasientens hode forsiktig roteres til siden og oppad (pasienten kikker opp i taket), hvorpå hodet bøyes til siden i motsatt retning av rotasjonen. Undersøkeren legger så hendene oppå hodet (på issen) og trykker forsiktig ned. Målet er å bekrefte at nakkesmertene skyldes rotsmerter. Dette bekreftes ved at testen utløser smerter som stråler utover i armen.

I en ideell situasjon vil pasienten kunne angi et område for smerteutbredelsen, som ofte følges av nummenhet og prikkende fornemmelser i huden (parestesier). Dette vil legen kunne gjenkjenne som et dermatom, noe som kan avsløre hvilken nerverot som mest sannsynlig er irritert.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg