Nerverot er en bunt av nervefibre som trer ut av ryggmargen fortil (fremre rot) eller går inn i ryggmargen baktil (bakre rot) på hver side. De nerverøttene som ligger i samme nivå danner et ryggmargssegment.

I ryggmargens forhorn samles motonevronene til fremre rot. Herfra går nerveimpulsene efferent/ut til den viljestyrte, tverrstripete muskulaturen. Gjennom bakre rot kommer impulsene afferent/inn fra periferien (fra huden, musklene, indre organer) og til ryggmargens bakhorn. Der hvor røttene passerer gjennom mellomhvirvelhullet (foramen intervertebrale) på hver side, forenes de til én spinalnerve. Denne består derved av både motoriske og sensoriske fibre, og den deler seg perifert videre i mindre nervegrener.

Hvert mellomvirvelhull dannes av to nabovirvler, og kommer dermed til å ligge i samme nivå som mellomvirvelskiven (discus intervertebralis). Ved skade på skiven vil trykket den utsettes for (ofte flere hundre kilo) føre til en utbuling som kan presse mot nerverøttene (eller direkte på ryggmargen). Se diskusprolaps.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg