VIPS-modellen er en modell for dokumentasjon av sykepleie i pasientjournalen. VIPS er et akronym for velbefinnende, integritet, profylakse og sikkerhet. Modellen presenterer en systematisk struktur for å dokumentere og formidle vesentlig informasjon om pasientens sykepleie.

Begrepene er faglig forankret i sykepleiefaget, både nasjonalt og internasjonalt. VIPS-modellen følger trinnene i sykepleieprosessen og er bygd opp av et sett med definerte begreper og termer. Disse fungerer som søkeord i pasientjounalen. Dette muliggjør en rask og logisk datasøkning for å finne informasjon om pasienten i journalen, samt dokumentere relevant pasientinformasjon og sykepleietiltak.

Modellen ble utviklet av de tre svenske sykepleierforskerne Margareta Ehnfors, Anna Ehnberg og Ingrid Thorell-Ekstrand. Den ble publisert første gang i 1992 og er siden revidert flere ganger, blant annet ved å underbygge søkeordene med relevant forskning. Den brukes i store deler av helse- og omsorgstjenesten og i sykepleierutdanningen i flere av de nordiske landene.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Ehnfors, M; Ehrenberg, A; Thorell-Ekstrand, I. (2015). Nye VIPS-boken. Velbefinnende, integritet, profylakse og sikkerhet. Cappelen Damm Akademisk.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg