VIPS-modellen

Artikkelstart

VIPS-modellen er en modell for dokumentasjon av sykepleie i pasientjournalen. VIPS er et akronym for velbefinnende, integritet, profylakse og sikkerhet. Modellen presenterer en systematisk struktur for å dokumentere og formidle vesentlig informasjon om pasientens sykepleie.

Begrepene er faglig forankret i sykepleiefaget, både nasjonalt og internasjonalt. VIPS-modellen følger trinnene i sykepleieprosessen og er bygd opp av et sett med definerte begreper og termer. Disse fungerer som søkeord i pasientjounalen. Dette muliggjør en rask og logisk datasøkning for å finne informasjon om pasienten i journalen, samt dokumentere relevant pasientinformasjon og sykepleietiltak.

Modellen ble utviklet av de tre svenske sykepleierforskerne Margareta Ehnfors, Anna Ehnberg og Ingrid Thorell-Ekstrand. Den ble publisert første gang i 1992 og er siden revidert flere ganger, blant annet ved å underbygge søkeordene med relevant forskning. Den brukes i store deler av helse- og omsorgstjenesten og i sykepleierutdanningen i flere av de nordiske landene.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Ehnfors, M; Ehrenberg, A; Thorell-Ekstrand, I. (2015). Nye VIPS-boken. Velbefinnende, integritet, profylakse og sikkerhet. Cappelen Damm Akademisk.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg