Vancouvergruppen er det uformelle navnet på Den internasjonale komiteen for redaktører av generelle medisinske tidsskrifter, offisielt kalt International Committee of Medical Journal Editors (ICMJE).

Gruppen lager anbefalinger som de fleste medisinske tidsskrifter bruker ved publisering av vitenskapelige artikler. Disse retningslinjene kalles gjerne Vancouverkonvensjonen eller Vancouveranbefalingene. Det offisielle navnet er Recommendations for the conduct, reporting, editing and publication of scholarly work in medical journals.

Vancouvergruppen er en uformell sammenslutning som møtes årlig og har betydelig autoritet, ikke minst fordi de medisinske tidsskriftene med høyest prestisje, de fem store, deltar i gruppen. Retningslinjene omfatter blant annet krav til forfatterskap, interessekonflikter, registrering av kliniske studier og en rekke publiseringsetiske spørsmål, slik som krav om å følge Helsinikideklarasjonen.

Historikk

Gruppen ble etablert i 1978, da noen redaktører møttes uformelt i Vancouver i Canada, derav navnet Vancouvergruppen (The Vancouver group). En sentral bidragsyter i de første årene var Ole K. Harlem, daværende redaktør av Tidsskrift for Den norske legeforening. Gruppen begynte først å lage praktiske regler for hvordan manuskripter skulle utformes, spesielt litteraturlistene. Fra dette initiativet stammer uttrykket Vancouverstilen, som er den vanligste måten å sette opp litteraturreferanser på i medisinske tidsskrifter. Den første versjonen av disse reglene ble publisert i 1979 under navnet Uniform requirements for manuscripts submitted to biomedical journals.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg