Tegning av en Vibrio-bakterie

Vibrio-bakterier er formet som et komma. I den ene enden av bakterien er det en land tråd som kalles flagelle. Flagellen roterer og gjør at bakterien kan bevege seg.

Tegning av en Vibrio-bakterie
Av /Biorender.

Vibrio er en slekt av gramnegative stavbakterier som har sitt naturlige tilholdssted i sjø- og brakkvann, og noen finnes også i ferskvann. Vibrio-bakteriene er blant de vanligst forekommende i overflatevann verden over. Bakteriene er bevegelige og ser ut som små komma.

Faktaboks

Uttale
vˈibrio
Etymologi

fra latin vibrare, 'vibrere, skjelve'

Vibrio ble for første gang beskrevet i 1854 av den italienske legen Filippo Pacini (1812–1883) i forbindelse med undersøkelse av tarmslimhinnen fra kolerapasienter i Firenze. Bakterien ble da gitt navnet Vibrion for å beskrive at de var sterkt bevegelige.

I dag er det beskrevet over 100 Vibrio-arter, og av disse er tolv rapportert å kunne gi infeksjoner hos mennesker, mens en rekke andre arter kan gi sykdom hos dyr som lever i havet. Blant de artene som kan infisere mennesker er de viktigste Vibrio cholerae, Vibrio parahaemolyticus, Vibrio vulnificus og Vibrio alginolyticus.

Forekomst

Forekomsten av de Vibrio-artene som smitter mennesker er sterkt sesongavhengig. De opptrer i høyest antall i sjøvann når temperaturen overstiger 18 °C over en viss periode, og når saltinnholdet (saliniteten) er lavere enn 25 promille. Dette skyldes at økt temperatur og lav salinitet gir gode vekstvilkår for disse artene.

De siste tiårene har man sett en økt forekomst av Vibrio-infeksjoner, også i områder hvor dette tidligere har vært sjeldent, som i Nord-Europa. Dette har blitt satt i forbindelse med økte temperaturer i overflatevann etter uvanlig varme somre.

Infeksjon hos mennesker

Bading på Operastranda i Oslo
I 2018 ble sju personer alvorlig syke og det ble rapportert om flere mildere tilfeller av sår- og øregangsinfeksjoner av Vibrio vulnificus ved Oslofjorden, Telemark- og Sørlandskysten.
Bading på Operastranda i Oslo
Av /NTB Scanpix.

Vibrio-infeksjoner hos mennesker oppstår vanligvis etter inntak av urent drikkevann eller sjømat som inneholder slike bakterier, gjennom håndtering av rå sjømat eller ved at åpne sår utsettes for sjøvann gjennom bading. De vanligste artene ved sykdom hos mennesker kan gi ulike typer infeksjoner. Vibrio cholerae og Vibrio parahaemolyticus forårsaker hovedsakelig mage-tarminfeksjoner. Vibrio cholerae er godt kjent gjennom historien som årsak til flere epidemier og pandemier av kolera ofte knyttet til urent drikkevann.

Av artene med evne til å forårsake sykdom hos mennesker, er det Vibrio vulnificus som gir de mest alvorlige infeksjonene. Denne bakteriearten kan gi infeksjoner i sår og derfra bre seg i og ødelegge hud og underhud. Slike infeksjoner kan være svært alvorlig hos personer med underliggende sykdommer.

Sykdomsfremkallende Vibrio-arter i Norge

Østers
Mattilsynet advarte i 2018 mot å spise rå østers fra Oslofjorden.
Østers
Av /Shutterstock.

Norge har et temperert klima og forholdene kan derfor være ugunstige for sykdomsfremkallende Vibrio-bakterier. De siste tiårene har den årlige gjennomsnittstemperaturen ofte ligger over normalen, samtidig som alle norske havområder har vist økte temperaturer. Vibrio-infeksjoner har inntil nylig ikke vært meldepliktig i Norge og det er derfor lite data på hvor vanlig slike infeksjoner har vært.

Sjøtemperaturen i sørlige deler av Norge var på sensommeren 2018 spesielt høy. Sommeren 2018 sendte også Mattilsynet ut en advarsel mot å spise rå østers høstet i Oslofjorden, og langs kysten av Telemark og Sørlandet som følge av økt risiko for matbårne Vibrio-infeksjoner.

Fra 2019 har Vibrio-infeksjoner vært meldepliktig til MSIS, og i 2019 ble det rapportert om 21 tilfeller innenlands og videre 29 tilfeller i løpet av 2020. Økt overflatetemperatur i havene er en av konsekvensene av globale klimaendringer, og dette kan bidra til spredning av vannbåren sykdom. Det er også ventet at overflatetemperaturen vil stige i tempererte hav og som følge av dette kan nye områder gi gode vekstforhold for Vibrio-arter som kan infisere mennesker.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg