Bading på Operastranda i Oslo
I 2018 ble sju personer alvorlig syke og det ble rapportert om flere mildere tilfeller av sår- og øregangsinfeksjoner av Vibrio vulnificus ved Oslofjorden, Telemark- og Sørlandskysten.
Bading på Operastranda i Oslo
Av /NTB Scanpix.

Vibrio vulnificus er en bakterie som trives i saltvann over 20 grader og som kan gi sykdom hos personer med sår eller nedsatt immunforsvar (såkalt opportunistisk infeksjon). Alvorlige sykdom forekommer oftest nær Taiwan, Sør-Korea, Japan og i Mexicogolfen. I senere år er det rapportert flere tilfeller med alvorlige infeksjon med Vibrio vulnificus hos personer som har badet i nordiske kystområder. I løpet av den varme sommeren 2018 var det sju personer som ble alvorlig syke med denne infeksjonen i Norge. Det ble også registrert flere mindre alvorlige tilfeller.

Faktaboks

Uttale

v'ibrio vulnif'ikus

Etymologi

av latin Vibrio; vibrare, 'vibrere, skjelve' og vulnus, 'sår'

Vibrio vulnificus er bakterien som forårsaker de fleste sjømat-tilknyttede dødsfall i verden. Bakterien kan overleve i det krevende miljøet i mage-tarmkanalen, og kan derfor forårsake infeksjon her.

Bakterien kan også trenge inn i åpne sår og dermed gi hudinfeksjon. Trenger bakterien dypere ned i det underliggende vevet, kan den komme over i blodbanen og gi sepsis (blodforgiftning). Dette er en tilstand med høy dødelighet, også kalt «badsårsfeber».

Forekomst

Vibrio vulnificus lever i vann og sediment. Den trives godt i varmt vann, gjerne over 20 °C, og trenger litt salt for å vokse. Bakterien er forbundet med ulike vannlevende dyr som for eksempel østers, muslinger og krabbe.

Vibrio vulnificus er funnet i ulike klimasoner over hele verden, også i Norge. I 2018 ble sju personer alvorlig syke og det ble rapportert om flere mildere tilfeller av sår- og øregangsinfeksjoner ved Oslofjorden, Telemark- og Sørlandskysten.

Det europeiske smittevernsenteret ECDC rapporterer kontinuerlig risiko for oppvekst av vibriobakterier i Europa.

Symptomer

Symptomene avhenger av infeksjonens utgangspunkt. Sårinfeksjon anses som særlig alvorlig. I enkelte tilfeller kan bakterien invadere blodbanen og i verste fall forårsake sepsis. Et infisert sår kan gi mye smerte og feber (derav navnet «badsårsfeber»). Smitte via ørene kan gi infeksjon i øregangen eller mellomøret. Infeksjon i tarmen kan forårsake diaré.

Diagnostikk

Vibrio vulnificus diagnostiseres ved hjelp av bakteriedyrkning fra sår, øregang eller avføring. Vibrio vulnificus klassifiseres i tre biotyper på bakgrunn av biokjemiske egenskaper.

  • Biotype 1 er den typen som vanligvis forårsaker alvorlig infeksjoner hos mennesker.
  • Biotype 2 infiserer primært ål, men infeksjon hos mennesker er også rapportert.
  • Biotype 3 er funnet i ferskvannsfisk i Israel. Biotype 3 er en form for hybrid mellom Biotype 1 og 2, og kan forårsake alvorlig infeksjon selv om dødeligheten er lav.

Behandling

Infeksjon med Vibrio vulnificus i sår eller øregang behandles med antibiotika. I tilfeller med spredning til blodbanen, som kan gi et raskt sykdomsforløp, kreves akutt sykehusbehandling. Tarminfeksjon behandles som regel ikke.

Det finnes ingen vaksine mot Vibrio vulnificus.

Prognose

Alvorlig infeksjon med sepsis forekommer som regel hos personer med svekket immunforsvar, kronisk leversvikt eller hemokromatose, men også friske personer uten underliggende sykdom kan bli syke.

Mikrobiologi

Vibrio vulnificus er en Gram-negativ, kurvet, stavformet og bevegelig bakterie. Den tilhører vibriofamilien, samme bakteriefamilie som Vibrio cholerae, som forårsaker kolera, og Vibrio parahaemolyticus, som forårsaker akutt diaré hos menneske.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg