MSIS

MSIS er en forkortelse for Meldingssystem for smittsomme sykdommer. Dette er et landsomfattende helseregister som drives av Folkehelseinstituttet. Reglene om MSIS finnes i en egen forskrift som er gitt med hjemmel i blant annet smittevernloven og helseregisterloven.

Formålet med meldingssystemet er:

  • å beskrive forekomst og utbredelse av smittsomme sykdommer
  • å bidra til å oppklare sykdomsutbrudd
  • å gi grunnlag for råd til befolkningen, helsepersonellet og forvaltningen om smitteverntiltak

Videre blir dataene som samles inn i systemet benyttet til evaluering av smitteverntiltak og som grunnlag for forskning om smittsomme sykdommers årsaker og utbredelse.

Alle leger og laboratorier er etter bestemmelsene i forskriften forpliktet til å melde mistenkte og bekreftede tilfeller av en rekke smittsomme sykdommer til MSIS. I mange tilfeller skal hvert enkelt sykdomstilfelle meldes, og regelen er at pasientens navn og andre normalt taushetsbelagte opplysninger skal oppgis. Forskriften fastsetter at det i slike tilfeller ikke er nødvendig med samtykke fra pasienten. De personene som det er registrert opplysninger om, har rett til å få vite at de er registrert og kan få innsyn i de opplysningene som gjelder dem selv. Opplysningene i registeret skal oppbevares i ubegrenset tid.

Hvilke sykdommer som skal meldes er fastsatt i et vedlegg til forskriften.

Les mer i Store norske leksikon

Ekstern lenke

Forskrift om Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS-forskriften)

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg