MSIS er en forkortelse for Meldingssystem for smittsomme sykdommer. Dette er et landsomfattende helseregister som drives av Folkehelseinstituttet. Reglene om MSIS finnes i en egen forskrift som er gitt med hjemmel i blant annet smittevernloven og helseregisterloven.

Formålet med meldingssystemet er:

  • å beskrive forekomst og utbredelse av smittsomme sykdommer
  • å bidra til å oppklare sykdomsutbrudd
  • å gi grunnlag for råd til befolkningen, helsepersonellet og forvaltningen om smitteverntiltak

Videre blir dataene som samles inn i systemet benyttet til evaluering av smitteverntiltak og som grunnlag for forskning om smittsomme sykdommers årsaker og utbredelse.

Alle leger og laboratorier er etter bestemmelsene i forskriften forpliktet til å melde mistenkte og bekreftede tilfeller av en rekke smittsomme sykdommer til MSIS. I mange tilfeller skal hvert enkelt sykdomstilfelle meldes, og regelen er at pasientens navn og andre normalt taushetsbelagte opplysninger skal oppgis. Forskriften fastsetter at det i slike tilfeller ikke er nødvendig med samtykke fra pasienten. De personene som det er registrert opplysninger om, har rett til å få vite at de er registrert og kan få innsyn i de opplysningene som gjelder dem selv. Opplysningene i registeret skal oppbevares i ubegrenset tid.

Hvilke sykdommer som skal meldes, er fastsatt i et vedlegg til forskriften. Listen over slike sykdommer endres når smittevernsituasjonen tilsier det. For eksempel ble sykdom som følge av koronavirus lagt til listen allerede den 31. januar 2020. Dette førte til at smittevernmyndighetene kunne ha en god oversikt over hvordan epidemien utviklet seg i Norge.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg