Sårinfeksjon er en infeksjon som oppstår i sår i huden. Sårene kan være av forskjellig slag, for eksempel bittsår, brannsår, insektstikk, liggesår, operasjonssår, snittsår og stikksår.

Årsaker

Stafylokokker og streptokokker er de vanligste årsakene til sårinfeksjon, men også en rekke andre bakterier kan gi infeksjon. Fra sårinfeksjonen kan bakterien, eller bakterieprodukter, spre seg direkte til omkringliggende og underliggende vev, eller med blod og lymfe til andre steder i kroppen.

Symptomer

Symptomene avhenger av sårtypen, men generelt har pasienten smerter, hevelse, rubor (rødhet) og pussekresjon, i tillegg kan hen ha allmennsymptomer med feber og redusert allmenntilstand.

Diagnostikk

Bakteriene bør identifiseres gjennom dyrking.

Behandling

Sårbehandling inklusive fjerning av dødt vev og tømming av eventuelt puss er viktig del av behandlingen. Behovet for antibiotikabehandling må vurderes i hvert enkelt tilfelle, og behandlingen styres utifra kliniske og bakteriologiske funn.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg