XYY

Artikkelstart

XYY er en kromosomfeil hos menn som fødes med 2 Y-kromosomer i stedet for ett.

Utbredelse

Hyppigheten er omkring 1:1000 gutter.

Årsak

Det ekstra Y-kromosomet stammer fra far, ofte skyldes det en feil i andre meiotiske deling (se meiose).

Symptomer

Utseende og utvikling er normal, bortsett fra at en del er høyere enn forventet, i barnealder så vel som i slutthøyde. Forplantningen er normal, muligens er puberteten lett forsinket.

IQ varierer sterkt. Den er i gjennomsnitt litt lavere enn normalt, og tale- og språkforstyrrelser samt lærevansker er vanlig.

Det typiske for menn med XYY er at de virker helt normale og upåfallende. Tilstanden ble imidlertid først påvist hos menn som satt i fengsel på grunn av grovere voldsforbrytelser. Prospektive studier (kohortstudier) av uselekterte barn med XYY er vanskelig å gjennomføre, men en dansk studie viste at langt de fleste fungerte normalt. Det var likevel meget stor variasjon. Det ble påvist noe økt hyppighet av lovbrudd, vansker med å slappe av og dårligere impulskontroll. Hyperaktivitet, konsentrasjonsvansker og raserianfall sees hos enkelte, og generell umodenhet og dårlig selvtillit er beskrevet å være relativt vanlig. Andre undersøkelser finner imidlertid ikke slike symptomer hyppigere enn hos andre gutter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg