XYY, kromosomfeil hos menn som fødes med 2 Y-kromosomer i stedet for ett.

Hyppigheten er omkring 1:1000 gutter.

Det ekstra Y-kromosomet stammer fra far, ofte skyldes det en feil i andre meiotiske deling (se meiose).

Utseende og utvikling er normal, bortsett fra at en del er høyere enn forventet, i barnealder så vel som i slutthøyde. Forplantningen er normal, muligens er puberteten lett forsinket.

IQ varierer sterkt. Den er i gjennomsnitt litt lavere enn normalt, og tale- og språkforstyrrelser samt lærevansker er vanlig.

Det typiske for menn med XYY er at de virker helt normale og upåfallende. Tilstanden ble imidlertid først påvist hos menn som satt i fengsel på grunn av grovere voldsforbrytelser. Prospektive studier (kohortstudier) av uselekterte barn med XYY er vanskelig å gjennomføre, men en da. studie viste at langt de fleste fungerte normalt. Det var likevel meget stor variasjon. Det ble påvist noe økt hyppighet av lovbrudd, vansker med å slappe av og dårligere impulskontroll. Hyperaktivitet, konsentrasjonsvansker og raserianfall sees hos enkelte, og generell umodenhet og dårlig selvtillit er beskrevet å være relativt vanlig. Andre undersøkelser finner imidlertid ikke slike symptomer hyppigere enn hos andre gutter.

Det må gis støttende behandling etter vanlige pedagogiske prinsipper dersom dette er mulig.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.