XYY er en kromosomfeil hos menn som fødes med 2 Y-kromosomer i stedet for ett.

Utbredelse

Hyppigheten er omkring 1:1000 gutter.

Årsak

Det ekstra Y-kromosomet stammer fra far, ofte skyldes det en feil i andre meiotiske deling (se meiose).

Symptomer

Utseende og utvikling er normal, bortsett fra at en del er høyere enn forventet, i barnealder så vel som i slutthøyde. Forplantningen er normal, muligens er puberteten lett forsinket.

IQ varierer sterkt. Den er i gjennomsnitt litt lavere enn normalt, og tale- og språkforstyrrelser samt lærevansker er vanlig.

Det typiske for menn med XYY er at de virker helt normale og upåfallende. Tilstanden ble imidlertid først påvist hos menn som satt i fengsel på grunn av grovere voldsforbrytelser. Prospektive studier (kohortstudier) av uselekterte barn med XYY er vanskelig å gjennomføre, men en dansk studie viste at langt de fleste fungerte normalt. Det var likevel meget stor variasjon. Det ble påvist noe økt hyppighet av lovbrudd, vansker med å slappe av og dårligere impulskontroll. Hyperaktivitet, konsentrasjonsvansker og raserianfall sees hos enkelte, og generell umodenhet og dårlig selvtillit er beskrevet å være relativt vanlig. Andre undersøkelser finner imidlertid ikke slike symptomer hyppigere enn hos andre gutter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg