En Zenkers divertikkel er en utposning på spiserørets øvre del, nær svelget. Utposningen består av slimhinnen og det underliggende vevet (mucosa og submucosa) som buker seg ut gjennom muskellaget. Tilstanden skyldes trolig dårlig koordinasjon i svelgemuskulaturen, men en medfødt defekt er også mulig. Navn etter den tyske patologen Friedrich Albert von Zenker (1825–1898).

Symptomer

Symptomene varierer med divertikkelens størrelse. Dersom det samler seg mat i divertikkelen, kan det føre til oppgulping av ufordøyde matrester og eventuelt svelgeproblemer. Mange har Zenkers divertikkel uten plager, og diagnosen stilles tilfeldig, for eksempel i forbindelse med røntgenundersøkelse eller endoskopi.

Behandling

Behandling er vanligvis ikke nødvendig, men man kan fjerne divertikkelen kirurgisk ved en relativt enkel operasjon. Det finnes også nyere endoskopiske metoder som kan gjøres i lokalbedøvelse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg