Svelget er et muskuløst og nærmest rørformet organ som både tjener som luftvei og som fordøyelseskanal.

Svelget har delvis muskulære vegger som ligger foran halsvirvelsøylen, mellom bunnen av hodeskallen, spiserøret og strupen. Det er omtrent 12 cm langt.

Svelget deles i tre «etasjer»:

  • øverst en nesedel, nesesvelgrommet (nasopharynx, epipharynx)
  • i midten en munndel (oropharynx, mesopharynx)
  • nederst en strupedel (laryngopharynx, hypopharynx) bak strupehodet

Nesedelen, som hører til luftveiene, begynner øverst ved de to nesetraktene (choanae).

Munndelen begynner ved svelgporten (fauces) og går over i strupedelen som ender i strupeporten.

I nesedelen finner vi flimmerepitel, i resten av svelget er det slimhinne av flerlaget, uforhornet plateepitel, slik som i munnhulen.

Nesedelen av svelget har på hver side en åpning (osteum pharyngeum) i den laterale (ytre) veggen inn til Eustachios' rør (øretrompeten, tuba auditiva), som fortsetter inn til mellomøret. Dette står altså i forbindelse med svelget, og selv om øretrompeten som regel er lukket ved at veggene kleber seg mot hverandre, kan den åpnes når man svelger eller gjesper. Slik kan luft slippe inn i mellomøret og utligne trykket på hver side av trommehinnen. En infeksjon i denne delen av svelget kan bre seg til mellomøret og forårsake mellomørebetennelse. Dette skjer ofte hos barn.

Nesesvelgrommet er skilt fra munnhulen ved den bløte ganen eller ganeseilet (velum palatinum). I bakveggen er slimhinnen fortykket med rikelig lymfatisk vev som betegnes som svelgmandelen (tonsilla pharyngea, adenoide vegetasjoner). Slikt vev er organismens beskyttelse mot fremmede mikroorganismer. Hos barn kan svelgmandelen være opphovnet og forårsake dårlig passasje til nesen, slik at barnet bare kan puste gjennom munnen.

Munndelen av svelget går fra drøvelen (uvula) til strupelokket (epiglottis), og fungerer som både luftvei og fordøyelseskanal. På hver side går det en dobbel slimhinnefold, ganebuene, ned til tungeroten. Mellom dem, på hver side, finner vi lymfatisk vev som kalles ganemandel (tonsilla palatina).

Strupedelen av svelget går fra øvre rand av strupelokket til spiserøret, i høyde med ringbrusken i strupehodet. Veggene her består av tverrstripet muskulatur, tre lag over hverandre, som danner en trakt, og som kan innsnevre denne delen av svelgrøret (musculus constrictor pharyngis). Det er også muskulatur som løfter svelget opp under svelgeprosessen og hindrer at maten glir opp i nesen. Strupedelen er også resonansrom for stemmen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.