Agonist er i anatomien en muskel eller en muskelgruppe som utfører en bestemt bevegelse. Den virker motsatt av en antagonist.

Faktaboks

Uttale
agonˈist.
Etymologi
av gresk: agonistes, ‘slåsskjempe’, av ago, ‘gjøre, handle’

Ofte sitter agonisten og antagonisten på hver sin side av en knokkel med tilhørende ledd. For eksempel er underarmens bøyemuskulatur (musculus biceps brachii og musculus brachialis) agonister når dens strekkmuskulatur (musculus triceps brachii) fungerer som antagonist på motsatt side av overarmsbeinet. Når agonisten aktiveres, vil som regel antagonisten slappe av.

I visse situasjoner vil tyngdekraften spille inn, slik at det er den og ikke muskulaturen som forårsaker bevegelsen. For å hindre slik bevegelse vil en muskel da virke som antagonist ved å stramme seg og holde igjen. Motstand mot å bli strukket kalles eksentrisk arbeid. Motsatt kontraksjon og aktivitet kalles konsentrisk arbeid.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Aleksander Eriksen

Hei,

Vil man kunne omtale en muskel som jobber eksentrisk som agonist?

Mvh.
Hans Aleksander Eriksen

svarte Per Holck

Hei. Både ja og nei. Ingen muskel er begge deler samtidig, men kan bytte rolle, alt etter bevegelsens form. Eksempel: ved pushup er m. triceps brachii en muskel som jobber eksentrisk så lenge vi bare ligger stille og støtter oss på de bøyde armene, uten å falle mot gulvet. Den motsetter seg da å bli strukket, 'låser' armen i en bestemt stilling, og utfører dermed ekstentrisk arbeid. Men vil vi heise oss opp og strekke armene, blir den aktiv - en agonist.
Altså: en agonist er en muskel for forårsaker bevegelse. En bevegelse som ville strukket triceps måtte være forårsaket av tyngdekraften - ikke muskelkraften. Men strekker du armen og forårsaker motsatt bevegelse i armen, blir triceps en agonist. Håper dette var forklarende. Hilsen Per Holck

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg