Musculus triceps brachii er den eneste muskelen på baksiden (dorsalsiden) av overarmsbeinet (humerus). Den kalles gjerne 'den trehodete armstrekkeren' på norsk.

Faktaboks

Uttale

m'uskulus tr'iseps br'aki-i

Etymologi

av gresk: treis (som prefiks), 'tre'; latin: caput, 'hode'; brachium: 'overarmen'

Også kjent som

den trehodete armstrekkeren

Muskelen har tre 'hoder': et langt (caput longum) som er to-leddet og omfatter både skulder- og albueleddet. Det springer ut fra en beinknute på undersiden av skulderleddpannen (tuberculum infraglenoidale) og går mellom musculus teres major & minor. Dessuten er det et overflatisk lateralt hode (caput laterale) fra nedre bakflate på humerus, samt et dypere medialt hode (caput mediale) som springer ut fra nesten hele bakflaten på humerus, mest på medialsiden. Alle de tre hodene forener seg i en bred og flat endesene som fester seg til den øvre delen av olecranonalbuebeinet.

Musculus triceps brachii er den eneste strekkemuskelen i albueleddet og virker som en antagonist til bøyemusklene. Særlig kraftig er det mediale hodet, mens det lange hodet mer er en bakoverfører for armen i skulderleddet. Likevel er bøyemuskulaturens muskelspenning større, noe som medfører at armen holdes lett bøyd i albueleddet når musklene er avslappet.

Noen regner musculus anconeus som en fortsettelse av det mediale tricepshodet.

Anatomisk nøkkelinformasjon

  • Innervasjon: Nervus radialis (C(6)7–C8)
  • Utspring: tuberculum infraglenoidale (caput longum); bakre mediale humerusflate (caput mediale); nedre laterale humerusflate (caput laterale)
  • Feste: olecranon ulnae

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg