Musculus brachialis er en enleddet muskel på overarmens fremside, og kan på norsk kalles 'den dype armbøyeren'. Den bøyer albuen og spenner leddkapselen, slik at denne ikke kommer i klem under fleksjonen. Muskelen springer ut fra distale to tredjedeler av overarmsbeinet og fester seg på en beinknute på ulna, like nedenfor albueleddet.

Faktaboks

Uttale

m'uskulus braki'alis

Etymologi

av latin: brachium, 'overarmen'

Også kjent som

den dype armbøyeren

Musculus brachialis er den sterkeste av albueleddets bøyemuskler, og er – siden den fester seg på ulna – uavhengig av om underarmen er pronert eller supinert. I avslappet tilstand har den en lett konkav overflate, som for en stor del fylles og dekkes av musculus biceps brachii, slik at dennes tilsynelatende 'størrelse' like mye skyldes den underliggende musculus brachialis.

Anatomisk nøkkelinformasjon

Skade

Ved et distalt brudd på overarmsbeinet kan muskelen skades slik at det under tilhelingsprosessen dannes arrvev med kontraktur/forkortning av muskelen, med den følge at albueleddet da ikke lenger kan strekkes fullt ut.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg