Aktinfilament
Aktinfilamenter er en viktig del av celleskjelettet. Aktinfilamenter består av to tråder tvunnet om hverandre, og hver tråd er bygget opp av mange underenheter.
Av /OpenStax CNX, Anatomy and Physiology. 12. feb. 2019.
Lisens: CC BY 4.0
Aktin
/OpenStax CNX, Anatomy and Physiology. 12. feb. 2019.
Lisens: CC BY 4.0

Aktinfilamenter er tynne tråder laget av protein som er viktig i cellers skjelett og sammentrekning. Aktin er et av de tre elementene som utgjør celleskjelettet, sammen med mikrotubulus og intermediære filamenter (se cellen). Det finnes flere proteiner som kan binde seg til aktin. Disse proteinene kan gjøre at cellen beveger seg, sørge for oppbygging av aktin, nedbryting av aktin og sette aktintrådene sammen til større strukturer og nettverk.

Faktaboks

Uttale

akt'infilam'enter

Etymologi
Aktin kommer fra gresk actis, ‘stråle’. Filament kommer fra latin filamentum, ‘tynn tråd’.
Også kjent som

F-aktin

Struktur

Aktinfilamenter (F-aktin, også kalt mikrofilamenter) ser ut som to tråder som tvinnes om hverandre i en spiralformet dobbelttråd (heliksstruktur). Disse trådene er bygget opp av underenheter som heter G-aktin. G-aktin er et kuleformet protein med en kløft i overflaten, også kalt det katalytiske setet. I denne kløften omdannes (hydrolyserer) ATP til ADP. G-aktin blir sammenhektet (polymerisert) slik at kløften peker i samme retning gjennom tråden. Dette gir tråden retning (polaritet), hvor retningen kløften peker er satt som minus (-) og andre retningen er pluss (+). Dette er viktig for at cellen skal vite retningen den beveger seg i og for at proteiner som sørger for bevegelse (motorproteiner) beveger seg i samme retning.

Polymerisering

Ved dannelse av F-aktin fra G-aktin er det å hekte sammen de første G-aktinene (nukleering) det tregeste steget, og dermed den begrensede faktoren. Etter de første G-aktinene er koblet sammen, vil den videre oppbyggingen gå raskt ved at disse fungere som et templat det kan bygges videre på.

For å hurtig produsere F-aktin har cellen proteiner (formin og ARP2/3) som fungerer som templat og kan gjenbrukes. Dette erstatter behovet for det tidkrevende nukleeringssteget.

Dynamikk og regulering

F-aktin er et høyst dynamisk filament som raskt bygges opp og nedbrytes. Dette er viktig for at aktin skal kunne utøve sine funksjoner i cellen. F-aktins polariserte ender er karakterisert ved at plussenden oftest har G-aktin med ATP, mens minusenden har G-aktin med ADP. Oppbygning skjer på plussenden ved at G-aktin med ATP blir lagt til, mens G-aktin med ADP blir nedbrutt fra minusenden.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg