Aktinfilament
Aktinfilamenter er en viktig del av celleskjelettet. Aktinfilamenter består av to tråder tvunnet om hverandre, og hver tråd er bygget opp av mange underenheter.
Av /OpenStax CNX, Anatomy and Physiology. 12. feb. 2019.
Lisens: CC BY 4.0
Mikrotubuli
Mikrotubuli er rørformede proteinstrukturer som er bygget opp av tubuliner.
Av /OpenStax CNX, Anatomy and Physiology. 12. feb. 2019.
Lisens: CC BY 4.0

Celleskjelett er strukturer som avstiver en celle innvendig. Strukturene er bygd opp av trådformede proteiner. Både dyre- og planteceller har celleskjelett.

Faktaboks

Også kjent som

cytoskjelett

Ordet 'celleskjelett' kan tyde på at det er noe fast og stivt, men celleskjelettet er egentlig svært fleksibelt og blir hele tiden bygd opp og brutt ned.

Funksjon

Celleskjelettet virker som et stillas for bevegelse av organeller og andre bestanddeler i cellen. Det virker som ankerfester og transportveier for makromolekyler og organeller, og deltar i organisering og romlig plassering av innholdet i cellene.

Noen av oppgavene til celleskjelettet er cytoplasmastrømning, flytting av kloroplaster avhengig av lysforhold, påleiringen av cellulosemikrofibriller i celleveggen, transport av kromosomer ved celledeling og dannelse av ny cellevegg.

Oppbygning

Celleskjelettet utgjøres av tre ulike systemer:

  1. mikrofilamentene (MF), som er bygd opp av proteinet aktin
  2. mikrotubuli (MT), som er bygd opp av proteinet tubulin
  3. intermediære filamenter (IF), som utgjør en stor gruppe av trådformede molekyler med felles struktur, deriblant keratinene, som dominerer i cellene i overhud, hår og negler

I cellene er det mange forskjellige typer proteiner som binder seg til tubulin og aktin. Disse kan gjøre at cellene kan bevege seg. Mikrofilamentene er ansvarlig for sammentrekning av muskelceller og vandring av hvite blodceller, samt ulike andre former for bevegelse.

Mikrotubuli er ansvarlig for bevegelsen av flimmerhårene, som blant annet finnes i luftveiene, og av sædcellenes hale. Under celledeling danner mikrotubuli delingsspindelen som er ansvarlig for å trekke datterkromosomene fra hverandre.

Transport på celleskjelettet

Celleskjelettet samvirker med motorproteiner når bestanddeler skal flyttes innad i cellen. Motorproteiner omdanner kjemisk energi til bevegelse. Kinesiner, dyneiner og myosiner er eksempler på motorproteiner som fester seg til celleskjelettet og deltar i transport med ATP som energikilde.

For eksempel forbruker myosin ATP når det bindes til aktin, og deretter beveger og glir myosin med lasten det har med seg seg langs aktinfilamentet fra minusenden (-) til plussenden (+). Aktin mikrofilamenter styrer transporten av vesikler fra golgiapparatet, og deltar i vekst av spissen av pollenslangen på veien til frøemnet.

Dyneiner og kinesiner binder seg til mikrotubuli. Dyneiner frakter til minusenden på mikrotubuli, mens kinesiner frakter til plussenden. Kinesiner deltar i transport av vesikler, og dannelse av mitotisk spindel som frakter kromosomene ved celledeling.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg