Aktinfilament
Aktinfilamenter er en viktig del av celleskjelettet. Aktinfilamenter består av to tråder tvunnet om hverandre, og hver tråd er bygget opp av mange underenheter.
Av /OpenStax CNX, Anatomy and Physiology. 12. feb. 2019.
Lisens: CC BY 4.0
Mikrotubuli
Mikrotubuli er rørformede proteinstrukturer som er bygget opp av tubuliner.
Av /OpenStax CNX, Anatomy and Physiology. 12. feb. 2019.
Lisens: CC BY 4.0

Celleskjelett er strukturer som avstiver en celle innvendig.

Celleskjelettet utgjøres av tre ulike systemer:

  1. mikrofilamentene (MF), som er bygd opp av proteinet aktin
  2. mikrotubuli (MT), som er bygd opp av proteinet tubulin
  3. intermediære filamenter (IF), som utgjør en stor gruppe av trådformede molekyler med felles struktur, deriblant keratinene, som dominerer i cellene i overhud, hår og negler

Ved hjelp av tilknyttede proteiner skaper mikrofilamentene og mikrotubuli bevegelse av celler. Mikrofilamentene er ansvarlig for sammentrekning av muskelceller og vandring av hvite blodceller, samt ulike andre former for bevegelse. Mikrotubuli er ansvarlig for bevegelsen av flimmerhårene, som blant annet finnes i luftveiene, og av sædcellenes hale. Under celledeling danner mikrotubuli delingsspindelen som er ansvarlig for å trekke datterkromosomene fra hverandre.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg