mikrotubuli

Mikrotubuli er rørformede proteinstrukturer som er bygget opp av tubuliner.
Av /OpenStax CNX, Anatomy and Physiology. 12. feb. 2019.
Lisens: CC BY 4.0

Artikkelstart

Mikrotubuli er rørformede proteinstrukturer som utgjør en viktig del av celleskjelettet. Mikrotubuli er et av de tre elementene som utgjør celleskjelettet, sammen med aktin og intermediære filamenter. Mikrotubuli er 25 nanometer tykke fibrer, bygd opp av proteinene α- og ß-tubulin. Slike fibrer brukes ved celledeling, som transportveier for motorproteiner ved intracellulær transport og i flimmerhår.

Faktaboks

Uttale
mikrotˈubuli
Etymologi
av mikro- og latin tubulus, ‘lite rør’; mikrotubuli er flertallsform av mikrotubulus
Også kjent som
MT, engelsk microtubuli

Struktur

Grunnenheten i mikrotubuli er kuleformede proteiner (tubuliner) som er hektet i hverandre i lange tråder kalt protofilamenter. Tretten protofilamenter danner til sammen én mikrotubulus.

Flere ulike proteiner som er forbundet med mikrotubulus bidrar til å regulere oppbyggingen (polymeriseringen) og nedbrytingen (depolymeriseringen) av mikrotubulus.

Funksjon

Når motorproteinene dynein og kinesin vandrer langs mikrotubulus forårsaker det forskjellige typer bevegelser, blant annet bøying av flimmerhår og sædcellehalen, delingsspindelens separering av datterkromosomene under celledeling, og transport av ulike typer last gjennom cytoplasma, for eksempel langs nerveutløpere (aksoner).

Legemidler

Legemidler som hemmer polymerisering eller depolymerisering av mikrotubuli, for eksempel kolkisin og taxol, brukes blant annet i behandling av kreft og urinsyregikt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg