antetorsjon

Hofteleddet (articulatio coxae) er forbindelsen mellom tarmbenet, underlivsbenet og sittebenet i bekkenet, og hodet på lårbenet. Illustrasjonen til venstre viser den anatomiske oppbygning i et frontalsnitt, og til høyre de elementene som forhindrer at lårbenets leddhode glir ut av leddpannen.

Av /KF-arkiv ※.
Stor og normal antetorsjonsvinkel vises på to lårben lagt ved siden av hverandre på et bord, det vil si med samme plan/akse gjennom kneleddet. Det venstre kneleddet «løfter» hodet og halsen mer enn det høyre (nærmere 45°), og har dermed en større anteversjonsvinkel (i forhold til kne-aksen) enn det høyre, hvor antetorsjonsvinkelen bare er cirka 10-15°.
Antetorsjon
Av .

Artikkelstart

Antetorsjon er lårhalsens dreiing fremover i forhold til frontalplanet. Halsens akse kommer dermed til å danne en vinkel i forhold til aksen gjennom kneleddet.

Faktaboks

Uttale
antetorsjˈon
Etymologi
latin ante, ‘foran’, og torsio, ‘dreiing, vridning’

Denne vinkelen er vanligvis 5–15° i forhold til frontalplanet, men kan variere betydelig, også mellom de enkelte folkeslag. Antetorsjon kalles også ofte anteversjon. Det motsatte (sjelden) kalles retrotorsjon/-versjon.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg