Armbrudd er fellesnavnet på brudd i en hvilken som helst knokkel i armen mellom håndleddet og skulderleddet. Enkelte typer armbrudd er hyppigere enn andre. Det vanligste bruddet hos mennesker er håndleddsbrudd (radiusfraktur).

Uttrykket 'armbrudd' er så upresist at det ikke er i bruk blant helsepersonell.

De vanligste typer armbrudd

Brudd i skulderen (proksimal humersufraktur)

Frakturluksasjon av skulderleddet
Skulderluksasjon med samtidig fraktur av tuberculum majus hos en 30 år gammel mann (bilulykke).
Av .

Når en faller på skulderen eller på strak arm, kan det oppstå brudd på halsen av overarmsbenet (humerus), et brudd som kalles fractura colli chirurgici, eller kirurgisk brudd. Dette bruddet rammer hyppigst eldre og de med benskjørhet.

Når skulderen går ut av ledd (skulderleddsluksasjon), kan den øverste knuten på overarmsbenet sprenges av (fractura tuberculi majoris).

Brudd på overarmsbenets skaft (fractura humeri)

Denne skaden kan skyldes både indirekte og direkte vold, og bruddlinjene kan gå på tvers, på skrå eller i spiral. Ved stor feilstilling eller skade på blodårer og nerver må man operer, enten med platefiksasjon eller margnagle.

Albuebrudd

Albuebrudd er relativt vanlig hos barn (suprakondylær humerusfraktur). Denne skaden kan sette blodårene i albuen i klem og dermed forårsake sirkulasjonsforstyrrelser til underarmen og hånden, som blir blek eller blålig og kjølig. Behandlingen må skje i sykehus.

Hos voksne forekommer brudd av albuespissen (olecranonfraktur) og distale del av overarmsbenet. Albuebrudd hos voksne må ofte opereres, fordi albuen vil bli varig stiv ved lang gipsetid (som er nødvendig ved de fleste brudd).

Underarmsbrudd

Antebrachium fraktur
Underarmsbrudd hos en 30 år gammel mannlig motorsyklist. Både radius og ulna er frakturert.
Antebrachium fraktur
Av .

Knoklene i underarmen kan brekke hver for seg eller samtidig. De to lange knoklene i underarmen (radius og ulna) utøver et komplekst samspill ved rotasjon av underarmen. Brudd i disse knoklene må derfor ofte opereres, av to grunner. For det første kan man ikke akseptere særlig feilstilling, ettersom det vil påvirke samspillet mellom knoklene og begrense rotasjonsevnen i underarmen. For det andre vil den lange gipsetiden føre til en stiv albue.

Håndleddsbrudd

Et av de vanligst forekommende bruddene er et isolert brudd på spolebenet (radius) like over håndleddet (radiusfraktur).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg