Armbrudd, kan ramme alle knoklene i armen mellom håndledd og skulderledd. Enkelte typer armbrudd er hyppigere enn andre.

Når en faller på skulderen eller på strak arm, kan det oppstå brudd på halsen av overarmsbenet (humerus) (fractura colli chirurgici). Dette bruddet rammer hyppigst eldre og benskjøre (osteoporose).

Når skulderen går ut av ledd (se skulderleddsluksasjon), kan øverste knute på overarmsbenet sprenges av (fractura tuberculi majoris). Brudd på overarmsbenets skaft (fractura humeri) kan skyldes både indirekte og direkte vold, og bruddlinjene kan gå på tvers, på skrå eller i spiral. Disse bruddene kan skade blodkar og nerver.

Albuebrudd er relativt vanlig hos barn. Komplikasjon i form av trykk på årene i albueregionen kan gi sirkulasjonsforstyrrelser til underarm og hånd, som blir blek eller blålig og kjølig. Behandlingen må skje i sykehus.

Knoklene i underarmen kan brekke hver for seg eller samtidig. Et av de vanligst forekommende bruddene er et isolert brudd på spolebenet (radius) like over håndleddet (radiusfraktur).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.