armbrudd

Armbrudd er en samlebetegnelse på brudd i en hvilken som helst knokkel i armen mellom håndledd og skulderledd. Enkelte typer armbrudd er hyppigere enn andre.

Når en faller på skulderen eller på strak arm, kan det oppstå brudd på halsen av overarmsbenet (humerus) (fractura colli chirurgici). Dette bruddet rammer hyppigst eldre og benskjøre (osteoporotiske).

Når skulderen går ut av ledd (skulderleddsluksasjon), kan øverste knute på overarmsbenet sprenges av (fractura tuberculi majoris). Brudd på overarmsbenets skaft (fractura humeri) kan skyldes både indirekte og direkte vold, og bruddlinjene kan gå på tvers, på skrå eller i spiral. Disse bruddene kan skade blodkar og nerver.

Albuebrudd er relativt vanlig hos barn. Komplikasjon i form av trykk på årene i albueregionen kan gi sirkulasjonsforstyrrelser til underarm og hånd, som blir blek eller blålig og kjølig. Behandlingen må skje i sykehus.

Knoklene i underarmen kan brekke hver for seg eller samtidig. Et av de vanligst forekommende bruddene er et isolert brudd på spolebenet (radius) like over håndleddet (radiusfraktur).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg