Aterom er en langsomt voksende cyste i huden eller underhuden, fylt med hudtalg. Ateromer kan oppstå hvis utførselsganger fra talgkjertler blir tilstoppet. Ateromer kan bli store som egg og forekommer for eksempel i ansiktet, på ryggen og i hårbunnen. De er ufarlige, men kan bli meget ømme hvis de blir infisert. Det er ikke mulig å trykke dem ut, de må fjernes helt ved en liten operasjon med lokalbedøvelse.

Faktaboks

Uttale
aterˈom
Etymologi
av gresk athere, ‘grøt’, og -oma, ‘svulst’
Også kjent som

fettknute i huden, «grøtsvulst»

Ateromer kan forekomme som såkalte tricholemmacyster som utvikles fra den ytre rotskjeden (tricholemma) av en hårsekk. Disse finnes især på skalpen, ofte flere av gangen, og kan være arvelig.

Aterom brukes også om en epidermiscyste som utvikles fra den øvre delen av en hårsekk som er kledd med samme epitel som overhuden (epidermis). Disse finnes især i ansiktet samt på halsen, brystet og ryggen og ofte sammen med kviser.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg