Hjernens lapper
Storhjernen deles inn i fire lapper, som er grovt avgrenset fra hverandre ved hjelp av større furer. Fremst og foran sentralfuren ligger pannelappen (lobus frontalis), med isselappen (lobus parietalis) liggende bak. Nedenfor sidefuren ligger tinninglappen (lobus temporalis) og helt bakerst bakhodelappen (lobus occipitalis).
Hjernens lapper
Lisens: CC BY SA 3.0
Bakhodelappen
Bakhodelappen (lobus occipitalis) i høyre hemisfære sett fra medialsiden. Sulcus parietooccipitalis (som skiller bakhodelappen fra isselappen) er markert med røde piler. Sulcus calcarinus er markert med grønn pil. Lillehjernen skimtes i nedre kant av bildet.
Bakhodelappen
Av .

Bakhodelappen er den bakerste av storehjernens lapper. Den er også den minste av hjernelappene, og begrenses fortil av isselappen (lobus parietalis). Skillet mellom bakhodelappen og isselappen er den vertikale furen sulcus parietooccipitalis på hver hjernehalvdels mediale side. Bakhodelappen er her delt i en øvre del (cuneus) og en nedre del gjennom den horisontale furen sulcus calcarinus.

Faktaboks

Også kjent som

lobus occipitalis

I bakhodelappens barkområde finner vi det stripete synssenteret (area striata eller Vicq d'Azyrs stripe). Ved utfall av dette område er man blant annet ikke lenger i stand til å gjenkjenne ting.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg