storhjernen

Storhjernen deles inn i fire lapper, som er grovt avgrenset fra hverandre ved hjelp av større furer. Fremst og foran sentralfuren ligger pannelappen (lobus frontalis), med isselappen (lobus parietalis) liggende bak. Nedenfor sidefuren ligger tinninglappen (lobus temporalis) og helt bakerst bakhodelappen (lobus occipitalis).
Hjernens lapper
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Storhjernen er den delen av hjernen som fyller det meste av skallehulen og opptar hele fremre og midtre skallegrop. Den består av to hemisfærer og representerer den fremste/øverste og største delen av hjernens fem avsnitt. De øvrige avsnittene er:

Faktaboks

Også kjent som

cerebrum, telencephalon, endehjernen

De to hemisfærene er adskilt ved en dyp, langsgående fure (fissura longitudinalis), men er medialt forbundet gjennom hjernebjelken (corpus callosum). Overflaten eller hjernebarken (cortex cerebri) er karakteristisk ved sine markerte folder med vindinger (gyri) og furer (sulci). Furene muliggjør en inndeling av storhjerneoverflaten i lapper (lobi):

  • pannelappen (lobus frontalis) som når bakover til sentralfuren (sulcus centralis). Furen danner fremre grense for
  • isselappen (lobus parietalis), som på lateralsiden går over i
  • tinninglappen (lobus temporalis), adskilt fra denne ved den Sylviske spalte (fissura cerebri lateralis). Isselappen når bakover til
  • bakhodelappen (lobus occipitalis), og er på medialsiden av hemisfæren adskilt fra denne ved en vertikal fure (fissura parietooccipitalis).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg