En bilyd er en unormal lyd som kan høres ved undersøkelse av hjertet. Det er mange årsaker til forskjellige bilyder, som for eksempel hjerteklaffefeil. Forskjellige hjertesykdommer kan også gi opphav til ulike bilyder som har ulike lydkvaliteter og som høres på forskjellige steder over hjertet. Bilydens karakter kan være et nyttig hjelpemiddel til å stille riktig diagnose.

Faktaboks

Uttale

b'ilyd

Bilydene kjennetegnes av sin lokalisasjon, sin karakter og sin styrke. De kan gi opplysning om hvilke av hjertets fire klaffesystemer som er angrepet, og om det foreligger lekkasje eller forsnevring av klaffene. Det er viktig å tidfeste bilyd i forhold til hjertets sammentrekning og avslapning.

Bilyd som høres under hjertekamrenes sammentrekning, kalles systoliske, mens de som høres i avslapningsfasen kalles diastoliske. En diastolisk bilyd betyr alltid en organisk klaffefeil, men en systolisk kan i mange tilfelle være fysiologisk, uskyldig som følge av en særlig hurtig blodstrøm.

Ved ultralydundersøkelse (ekko-kardiografi) kan man avgjøre om bilyden skyldes hjerteklaffefeil, annen hjertesykdom eller om det er en normal (fysiologisk) bilyd. Visse bilyder forekommer også uten at det er noe galt med hjertet (fysiologiske bilyder).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg