bilyd

Bilyd, betegnelse på et uvanlig lydfenomen som kan høres ved undersøkelse av hjertet. Fenomenet kan forårsakes av hjerteklaffefeil. Forskjellige hjertesykdommer gir opphav til ulike bilyder som har ulike lydkvaliteter og som høres på forskjellige steder over hjertet. Bilydens karakter kan være et nyttig hjelpemiddel til å stille diagnosen.

Faktaboks

Uttale

b'ilyd

Bilydene karakteriseres ved sin lokalisasjon, sin karakter og sin styrke. De kan gi opplysning om hvilke av hjertets fire klaffesystemer som er angrepet, og om det foreligger lekkasje eller forsnevring av klaffene. Det er viktig å tidfeste bilyd i forhold til hjertets tilstand av sammentrekning eller avslapning.

Bilyd som høres under hjertekamrenes sammentrekning, kalles systoliske, mens de som høres i avslapningsstadiet kalles diastoliske. En diastolisk bilyd betyr alltid en organisk klaffefeil, men en systolisk kan i mange tilfelle være fysiologisk, uskyldig som følge av en særlig hurtig blodstrøm. Ved ultralydundersøkelse (ekko-kardiografi) kan legen avgjøre om bilyden skyldes hjerteklaffefeil, annen hjertesykdom eller om det er en fysiologisk (normal) bilyd.

Visse bilyder forekommer også uten at det er noe galt med hjertet (fysiologiske bilyder).

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg