Blodprøvetaking
Bioingeniører kan blant annet jobbe på sykehus med blodprøvetaking.
Blodprøvetaking
Av /Shutterstock.

Bioingeniør er helsepersonell utdannet til å jobbe i medisinske laboratorier. Bioingeniørene står for det tekniske arbeidet i medisinske laboratorier, deriblant prøvetaking, analysearbeid og veiledning av pasienter og annet helsepersonell. Bioingeniøren er den som analyserer det biologiske materialet i pasientprøver, som er et viktig grunnlag for å stille diagnoser og gi riktig behandling.

De fleste bioingeniører arbeider på sykehus og legesentre, men også i forskning, veterinærmedisin, næringsmiddelkontroll og farmasøytisk industri. Utdanningen er treårig og tilbys ved åtte studiesteder i Norge.

Stillingstittelen er beskyttet ved lov etter bestemmelsene i helsepersonelloven. Autorisasjonen gis som hovedregel på bakgrunn av gjennomført bachelorstudium i bioingeniørfag.

Historikk

Bioingeniør ble etablert som profesjon i 1987. Tittelen ble opprettet ved at fysiokjemiker og MIP-ingeniør ble slått sammen til bioingeniør. Både fysiokjemiker og MIP-ingeniør var to-årige utdannelser, mens bioingeniør er en treårig utdannelse. Fysiokjemikerne hadde sin primære kompetanse på blodprøvetaking og analysering av blodprøver. MIP-ingeniør er en forkortelse for mikrobiologi-, immunologi- og patologi-ingeniør. Disse hadde dermed sin primære kompetanse innenfor disse områdene. Dagens bioingeniører har kompetanse som strekker seg over alle feltene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg