biologiske pass (doping)

Artikkelstart

Biologiske pass eller biologiske profiler er en indirekte metode for å avsløre bruk av doping i idretten. Metoden innebærer å overvåke biologiske markører over tid, som for eksempel blodverdier, for å identifisere svingninger som ikke kan forklares med naturlig variasjon.

Ved direkte analyser av dopingprøver leter man etter forbudte stoffer i en blod- eller urinprøve. Biologiske profiler er derimot en metode som ser etter effektene av dopingmidlene på biologiske markører. Den mest etablerte metoden er blodprofiler som er en samling av individuelle blodverdier over tid. Bruk av EPO eller andre former for bloddoping vil skape variasjoner i konsentrasjonen av røde blodlegemer som er større enn den som forekommer under normale forhold. En blodprofil vil identifisere disse unormale svingningene, og slik identifisere bruk av bloddoping. Det finnes også steroide-profiler og profiler for veksthormon-markører.

Biologiske profiler benyttes til planlegging av målrettet testing ved bruk av direkte analysemetoder, gjennomføring av ytterligere analyser på allerede innhentede prøver, som bevis i større etterforskninger, eller som frittstående bevis for brudd på dopingbestemmelsene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg