Biologiske pass eller biologiske profiler er en indirekte metode for å avsløre bruk av doping i idretten. Metoden innebærer å overvåke biologiske markører over tid, som for eksempel blodverdier, for å identifisere svingninger som ikke kan forklares med naturlig variasjon.

Ved direkte analyser av dopingprøver leter man etter forbudte stoffer i en blod- eller urinprøve. Biologiske profiler er derimot en metode som ser etter effektene av dopingmidlene på biologiske markører over tid. En utøver får sitt personlige pass som justeres ut fra statistikk fra befolkningens normalområde. Det finnes blodprofil, steroidprofil og profil for vekstfaktorer.

Blodprofil

Den mest etablerte metoden er blodprofiler som er en samling av individuelle blodverdier over tid. Bruk av EPO eller andre former for bloddoping vil skape variasjoner i konsentrasjonen av røde blodlegemer som er større enn den som forekommer under normale forhold. En blodprofil vil identifisere disse unormale svingningene, og slik identifisere bruk av bloddoping.

Steroidprofil

Det finnes også steroide-profiler som tas fra urinprøve. Målet med steroidprofil er å avdekke unormale verdier av med steroider.

Bruk av biologiske pass

Biologiske profiler benyttes til planlegging av målrettet testing ved bruk av direkte analysemetoder, gjennomføring av ytterligere analyser på allerede innhentede prøver, som bevis i større etterforskninger, eller som frittstående bevis for brudd på dopingbestemmelsene. Det er et harmonisert regelverk for alle analyser av biologiske pass og ekspertutvalg som vurderer passene ved mistenkelige funn.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg