Bruk av dopingmidler vil i de fleste tilfeller kunne medføre fysiske og/eller psykiske bivirkninger. Hvilke bivirkninger og alvorlighetsgraden av dem vil i første rekke avhenge av hvilke typer dopingmidler det er snakk om, omfanget og dosene de brukes i, eventuell kombinasjon av flere dopingmidler og individuelle forskjeller.

Anabole steroider

Anabole steroider er kunstige fremstilte varianter av det mannlige kjønnshormonet testosteron, og brukes som dopingmiddel for å øke muskelmassen. Bruken av denne typen dopingmidler har imidlertid mange og alvorlige bivirkninger:

Veksthormon

Veksthormon er et naturlig forekommende hormon som blant annet regulerer lengdevekst og forbrenning. Som dopingmiddel brukes det for øke muskelmassen og kroppens forbrenning. Bruken av veksthormon som dopingmiddel har alvorlige bivirkninger:

Bloddoping

Bloddoping er en samlebetegnelse for stoffer og metoder for å øke kroppens evne til å transportere oksygen, og på den måten øke utholdenheten. Det er forbundet stor helsefare til bruk av bloddoping, i hovedsak knyttet til sirkulasjonssystemet:

Stimulerende midler

Stimulerende midler er en samlebetegnelse på stoffer som øker nivåene av stresshormoner som adrenalin og noradrenalin. Stimulerende midler medfører at pulsen, pusten og blodtrykket øker, energiomsetningen skrus opp, og man føler seg mer skjerpet og klar. Bruk av stimulerende midler har en rekke alvorlige bivirkninger:

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg