Den biopsykososiale modellen er en forståelsesmodell for kroppslige og psykiske sykdommer. Modellen ble laget for å ta hensyn til biologiske, psykologiske og sosiale forhold i utvikling og opprettholdelse av sykdom. Modellen ble utarbeidet av den amerikanske psykiateren og indremedisineren George Libman Engel (1913–1999) i 1977.

Modellen ble utarbeidet som et svar på datidens opplevde mangel på vitenskapelig metode i psykiatrien og en for sterk vektlegging av rene biologiske forhold i medisinen generelt og psykiatrien spesielt.

Modellen er siden den ble publisert mye sitert i fagtidsskrifter, og har blitt brukt som rammeverk for forståelse av sykdom, og spesielt psykiske sykdommer. Modellen har fått kritikk for å ikke ta hensyn til pasienters subjektive opplevelse av egen sykdom, og for å ikke tilfredstille kravene til en vitenskapelig modell.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Engel, G.L. (1977). The need for a new medical model: a challenge for biomedicine. Science, 196 (4286), 129-136.
  • Benning, T.B. (2015). Limitations of the biopsychosocial model in psychiatry. Advances in Medical Education and Practice. 6: 347–352.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg