blandet personlighetsforstyrrelse

Artikkelstart

Personlighetsforstyrrelser har tradisjonelt vært inndelt i forskjellige typer eller kategorier, slik som emosjonelt ustabil og unnvikende personlighetsforstyrrelse.

Blandet personlighetsforstyrrelse (eller uspesifisert personlighetsforstyrrelse i DSM-5) er en slags oppsamlingskategori for de tilfeller der det er klinisk betydningsfulle trekk fra flere personlighetsforstyrrelser uten at disse trekkene er mange nok til at de passerer den diagnostiske terskelen for en spesifikk personlighetsforstyrrelse. Som navnet sier, har man ved blandet personlighetsforstyrrelse en blanding av trekk som faller inn under flere forskjellige kategorier.

Alvorlighetsgraden av en personlighetsforstyrrelse har mye med antallet dysfunksjonell personlighetstrekk å gjøre. Blandet personlighetsforstyrrelse har gjerne færre dysfunksjonelle trekk enn de spesifikke personlighetsforstyrrelsene. I praksis er den derfor av lettere grad og har gjerne en bedre prognose. En ser også at når individer friskner til av en personlighetsforstyrrelse, går de gjerne veien om en blandet form.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg