Blandet personlighetsforstyrrelse er en slags oppsamlingskategori for de tilfeller der det er klinisk betydningsfulle trekk fra flere personlighetsforstyrrelser uten at disse trekkene er mange nok til at de passerer den diagnostiske terskelen for en spesifikk personlighetsforstyrrelse. Som navnet sier, har man ved blandet personlighetsforstyrrelse en blanding av trekk som faller inn under flere forskjellige kategorier.

Faktaboks

Også kjent som

uspesifisert personlighetsforstyrrelse i DSM-5

Alvorlighetsgraden av en personlighetsforstyrrelse har mye med antallet dysfunksjonell personlighetstrekk å gjøre. Blandet personlighetsforstyrrelse har gjerne færre dysfunksjonelle trekk enn de spesifikke personlighetsforstyrrelsene. I praksis er den derfor av lettere grad og har gjerne en bedre prognose. En ser også at når individer friskner til av en personlighetsforstyrrelse, går de gjerne veien om en blandet form.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Karterud, S., Wilberg, T. & Urnes, Ø. (2017). Personlighetspsykiatri. Oslo: Gyldendal.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg