DSM-systemet, fullt navn Diagnostic and Statistical Manual of mental disorders, er navnet på et klassifikasjonssystem for psykiske lidelser utgitt av den Amerikanske Psykiaterforening. DSM ble først utgitt i 1952 (DSM-I) som en amerikansk variant av det internasjonale klassifikasjonssystemet (se ICD-10). Den tredje utgaven som utkom i 1980 (DSM-III), under ledelse av den amerikanske psykiater Robert Spitzer, revolusjonerte psykiatrisk klassifikasjon. Inspirert av blant annet britiske forskere som hadde begynt å utarbeide algoritmebaserte kriterier for diagnoser som ble anvendt innen psykiatrisk forskning (Present State Examination (PSE) og CATEGO systemet) i 1960-årene, hadde Spitzer og medarbeidere i 1970-årene videreutviklet dette til et kriteriebasert system for enkelte psykiske lidelser, som med utgivelsen av DSM-III for første gang omfattet alle psykiske lidelser.

DSM-III angav hvilke symptomer, plager og funn som skulle være til stede (inklusjonskriterier), og hvilke som ikke skulle være til stede (eksklusjonskriterier), for å kunne stille en psykiatrisk diagnose. I tillegg er det for hver lidelse skrevet en tekst som gav nærmere informasjon hva som er typiske symptomer samt informasjon om forekomst; forløp og differensialdiagnoser. Dette prinsippet ble senere adoptert av ICD-10 for psykiatriske diagnoser. Det er senere utkommet to revisjoner: DSM-III-R i 1987 og DSM-IV i 1994. I 2000 ble det utgitt en ny utgave av DSM-IV hvor den ledsagende teksten er oppdatert på enkelte punkter (kalt DSM-IV- TR for "text revision"). 

I 2013 utkom den femte versjonen av DSM-systemet (DSM-5). De viktigste endringene i forhold til DSM-IV er at man har forlatt aksesystemet (f.eks. skillet mellom symptomlidelser - akse 1 og personlighetsforstyrrelser - akse 2); de diagnostiske kriterier er endret for enkelte lidelser samt at kategorien "Lidelser som kan debutere i barne- og ungdomsalder" er forlatt. Istedet er slike lidelser integrert i andre kategorier slik at skillet mellom voksen og barne- og ungdomspsykiatriske diagnoser er fjernet.   

DSM-systemet er det mest brukte klassifikasjonssystemet i psykiatrisk forskning. ICD-11, som forventes å foreligge på engelsk i løpet av 2018, ligger nærmere DSM-5 enn hva forholdet var for DSM-IV versus ICD-10. 

  • www.dsm5.org

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.