DSM-systemet, fullt navn Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, er navnet på et klassifikasjonssystem for psykiske lidelser utgitt av Den amerikanske psykiaterforening (APA).
Faktaboks
- Etymologi
- av engelsk Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders
DSM ble først utgitt i 1952 (DSM-I) som en amerikansk variant av det internasjonale klassifikasjonssystemet (se ICD-10). Den tredje utgaven som utkom i 1980 (DSM-III), under ledelse av den amerikanske psykiateren Robert Spitzer (1932–2015), revolusjonerte psykiatrisk klassifikasjon. Inspirert av blant annet britiske forskere som hadde begynt å utarbeide algoritmebaserte kriterier for diagnoser som ble anvendt innen psykiatrisk forskning (Present State Examination (PSE) og CATEGO systemet) i 1960-årene, hadde Spitzer og hans medarbeidere i 1970-årene videreutviklet dette til et kriteriebasert system for enkelte psykiske lidelser, som med utgivelsen av DSM-III for første gang omfattet alle psykiske lidelser.
DSM-III angav hvilke symptomer, plager og funn som skulle være til stede (inklusjonskriterier), og hvilke som ikke skulle være det (eksklusjonskriterier), for å kunne stille en psykiatrisk diagnose. I tillegg er det for hver lidelse skrevet en tekst som ga nærmere informasjon om hva som er typiske symptomer samt informasjon om forekomst; forløp og differensialdiagnoser. Dette prinsippet ble senere adoptert av ICD-10 for psykiatriske diagnoser. Det er senere utkommet to revisjoner: DSM-III-R i 1987 og DSM-IV i 1994. I 2000 ble det publisert en ny utgave av DSM-IV hvor den ledsagende teksten er oppdatert på enkelte punkter (kalt DSM-IV- TR for «text revision»).
I 2013 utkom den femte versjonen av DSM-systemet (DSM-5). De viktigste endringene i forhold til DSM-IV er at man har forlatt aksesystemet (for eksempel skillet mellom symptomlidelser – akse 1 og personlighetsforstyrrelser – akse 2); de diagnostiske kriterier er endret for enkelte lidelser samt at kategorien «Lidelser som kan debutere i barne- og ungdomsalder» er forlatt. I stedet er slike lidelser integrert i andre kategorier slik at skillet mellom voksen- og barne- og ungdomspsykiatriske diagnoser er fjernet.
DSM-systemet er det mest brukte klassifikasjonssystemet i psykiatrisk forskning. ICD-11, som foreligger på engelsk (2019), men foreløpig ikke på norsk, ligger nærmere DSM-5 enn hva forholdet var for DSM-IV versus ICD-10.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.