DSM-systemet er et klassifikasjonssystem for psykiske lidelser utgitt av Den amerikanske psykiaterforening (APA).

Faktaboks

Etymologi
av engelsk Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders

DSM-systemet er det mest brukte klassifikasjonssystemet i psykiatrisk forskning. ICD-11 ble offisielt innført av Verdens helseorganisasjon (WHO) i 2022 og ligger nærmere DSM-5 enn ICD-10 gjør. ICD-11 foreligger per 2023 ikke i norsk versjon. Det er ikke avklart når ICD-11 vil bli innført som offisiell klassifikasjon i Norge.

DSM ble først utgitt i 1952 (DSM-I) som en amerikansk variant av det internasjonale klassifikasjonssystemet ICD.

DSM-III

Den tredje utgaven (DSM-III) utkom i 1980 under ledelse av den amerikanske psykiateren Robert Spitzer (1932–2015). Denne utgaven revolusjonerte psykiatrisk klassifikasjon. Spitzer og medarbeiderne var inspirert av blant annet britiske forskere som hadde begynt å utarbeide algoritmebaserte kriterier for diagnoser som ble anvendt innen psykiatrisk forskning (Present State Examination (PSE) og CATEGO systemet) i 1960-årene. DSM-III omfattet for første gang omfattet alle psykiske lidelser.

DSM-III angav hvilke symptomer, plager og funn som skulle være til stede (inklusjonskriterier), og hvilke som ikke skulle være det (eksklusjonskriterier), for å kunne stille en psykiatrisk diagnose. I tillegg var det for hver lidelse skrevet en tekst som ga nærmere informasjon om hva som er typiske symptomer samt informasjon om forekomst, forløp og differensialdiagnoser. Dette prinsippet ble senere adoptert av ICD-10 for psykiatriske diagnoser.

Det er senere utkommet tre revisjoner samt noen revisjoner av den ledsagende teksten. DSM-III-R i 1987, DSM-IV i 1994 (tekstrevisjon i 2000) og DSM-5 i 2013.

DSM-5

De viktigste endringene i DSM-5 i forhold til DSM-IV er at man har

  1. forlatt aksesystemet, for eksempel skillet mellom symptomlidelser (akse 1) og personlighetsforstyrrelser (akse 2)
  2. endret de diagnostiske kriteriene for enkelte lidelser
  3. forlatt kategorien «Lidelser som kan debutere i barne- og ungdomsalder». I stedet er slike lidelser integrert i andre kategorier slik at skillet mellom voksen- og barne- og ungdomspsykiatriske diagnoser er fjernet.

Det utkom en revisjon av teksten i DSM-5 i 2022, kalt DSM-5-text revision (DSM-5-TR). Det er også lagt til nye referanser til nyere forskning; nærmere forklaring av noen diagnostiske kriterier samt innføring av ICD-10 og -11 koder (selv om DSM-5 kriteriene ikke alltid er identiske med de diagnostiske kravene som ICD-10 eller ICD-11 har). DSM-5-TR har dessuten innført en ny diagnose: forlenget sorgreaksjon (prolonged grief disorder).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg