DSM-systemet

DSM-systemet, fullt navn Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, er navnet på et klassifikasjonssystem for psykiske lidelser utgitt av Den amerikanske psykiaterforening (APA).

Faktaboks

Etymologi
av engelsk Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders

DSM ble først utgitt i 1952 (DSM-I) som en amerikansk variant av det internasjonale klassifikasjonssystemet (se ICD-10). Den tredje utgaven som utkom i 1980 (DSM-III), under ledelse av den amerikanske psykiateren Robert Spitzer (1932–2015), revolusjonerte psykiatrisk klassifikasjon. Inspirert av blant annet britiske forskere som hadde begynt å utarbeide algoritmebaserte kriterier for diagnoser som ble anvendt innen psykiatrisk forskning (Present State Examination (PSE) og CATEGO systemet) i 1960-årene, hadde Spitzer og hans medarbeidere i 1970-årene videreutviklet dette til et kriteriebasert system for enkelte psykiske lidelser, som med utgivelsen av DSM-III for første gang omfattet alle psykiske lidelser.

DSM-III angav hvilke symptomer, plager og funn som skulle være til stede (inklusjonskriterier), og hvilke som ikke skulle være det (eksklusjonskriterier), for å kunne stille en psykiatrisk diagnose. I tillegg er det for hver lidelse skrevet en tekst som ga nærmere informasjon om hva som er typiske symptomer samt informasjon om forekomst; forløp og differensialdiagnoser. Dette prinsippet ble senere adoptert av ICD-10 for psykiatriske diagnoser. Det er senere utkommet to revisjoner: DSM-III-R i 1987 og DSM-IV i 1994. I 2000 ble det publisert en ny utgave av DSM-IV hvor den ledsagende teksten er oppdatert på enkelte punkter (kalt DSM-IV- TR for «text revision»).

I 2013 utkom den femte versjonen av DSM-systemet (DSM-5). De viktigste endringene i forhold til DSM-IV er at man har forlatt aksesystemet (for eksempel skillet mellom symptomlidelser – akse 1 og personlighetsforstyrrelser – akse 2); de diagnostiske kriterier er endret for enkelte lidelser samt at kategorien «Lidelser som kan debutere i barne- og ungdomsalder» er forlatt. I stedet er slike lidelser integrert i andre kategorier slik at skillet mellom voksen- og barne- og ungdomspsykiatriske diagnoser er fjernet.

DSM-systemet er det mest brukte klassifikasjonssystemet i psykiatrisk forskning. ICD-11, som foreligger på engelsk (2019), men foreløpig ikke på norsk, ligger nærmere DSM-5 enn hva forholdet var for DSM-IV versus ICD-10.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg