DSM-systemet

DSM-systemet, fullt navn Diagnostic and Statistical Manual of mental disorders, er navnet på et klassifikasjonssystem for psykiske lidelser utgitt av den Amerikanske Psykiaterforening. DSM ble først utgitt i 1952 (DSM-I) som en amerikansk variant av det internasjonale klassifikasjonssystemet (se ICD-10). Den tredje utgaven som utkom i 1980 (DSM-III), under ledelse av den amerikanske psykiater Robert Spitzer, revolusjonerte psykiatrisk klassifikasjon. Inspirert av blant annet britiske forskere som hadde begynt å utarbeide algoritmebaserte kriterier for diagnoser som ble anvendt innen psykiatrisk forskning (Present State Examination (PSE) og CATEGO systemet) i 1960-årene, hadde Spitzer og medarbeidere i 1970-årene videreutviklet dette til et kriteriebasert system for enkelte psykiske lidelser, som med utgivelsen av DSM-III for første gang omfattet alle psykiske lidelser.

Faktaboks

Etymologi
av engelsk Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders

DSM-III angav hvilke symptomer, plager og funn som skulle være til stede (inklusjonskriterier), og hvilke som ikke skulle være til stede (eksklusjonskriterier), for å kunne stille en psykiatrisk diagnose. I tillegg er det for hver lidelse skrevet en tekst som gav nærmere informasjon hva som er typiske symptomer samt informasjon om forekomst; forløp og differensialdiagnoser. Dette prinsippet ble senere adoptert av ICD-10 for psykiatriske diagnoser. Det er senere utkommet to revisjoner: DSM-III-R i 1987 og DSM-IV i 1994. I 2000 ble det utgitt en ny utgave av DSM-IV hvor den ledsagende teksten er oppdatert på enkelte punkter (kalt DSM-IV- TR for "text revision").

I 2013 utkom den femte versjonen av DSM-systemet (DSM-5). De viktigste endringene i forhold til DSM-IV er at man har forlatt aksesystemet (f.eks. skillet mellom symptomlidelser - akse 1 og personlighetsforstyrrelser - akse 2); de diagnostiske kriterier er endret for enkelte lidelser samt at kategorien "Lidelser som kan debutere i barne- og ungdomsalder" er forlatt. Istedet er slike lidelser integrert i andre kategorier slik at skillet mellom voksen og barne- og ungdomspsykiatriske diagnoser er fjernet.

DSM-systemet er det mest brukte klassifikasjonssystemet i psykiatrisk forskning. ICD-11, som forventes å foreligge på engelsk i løpet av 2018, ligger nærmere DSM-5 enn hva forholdet var for DSM-IV versus ICD-10.

Eksterne lenker

  • www.dsm5.org

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg