Ptose
De fleste pasienter med myasthenia gravis har svekket kraft i ansiktsmuskulaturen, blant annet blefaroptosis (ofte bare kalt ptose) og talevansker.
Av .

Blefaroptosis er en tilstand hvor øvre øyelokk henger for lavt ned foran øyeeplet. Øyelokket kan henge så lavt at synet hemmes. Selv om tilstandens egentlige navn er blefaroptosis, brukes vanligvis betegnelsen ptose. Ptose er en generell betegnelse på nedsenkning av et organ eller en organstruktur.

Faktaboks

Uttale
blefaroptˈosis
Etymologi
av gresk blepharon, ‘øyelokk’ og ptosis, ‘fall, nedsynkning’

Blefaroptosis kan være ensidig eller dobbeltsidig, og kan være mer eller mindre uttalt. I enkelte tilfeller er blefaroptosis medfødt, på arvelig basis eller som følge av en fødselsskade. I andre tilfeller kan den skyldes muskelsvinn eller lammelse av den nerven som forsyner øyelokkets løftemuskel (oculomotorius-lammelse). En varierende grad av blefaroptosis sees ofte ved muskelsykdommen myastenia gravis.

Det kan være grunn til å operere nedfall av øyelokket av kosmetiske grunner eller hvis synet påvirkes. Spesielt er det viktig å behandle blefaroptosisen hvis den hindrer synet hos små barn, hvor en vedvarende synshindring vil kunne medføre manglende utvikling av øyets skarpsyn og dermed lede til amblyopi.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg