Ptose
De fleste pasienter med myasthenia gravis har svekket kraft i ansiktsmuskulaturen, blant annet ptose og talevansker.
Av .

Ptose er en nedsenking av et organ eller en organstruktur. Ordet brukes oftest om nedsenking av øvre øyelokk. Tilstanden kan da også mer presist betegnes som blefaroptosis, og sees ved lammelse eller skade av øyelokkets løftemuskel (musculus levator palpabrae). Ptose kan imidlertid også ramme andre organer, for eksempel nyrene (såkalt nephroptosis).

Faktaboks

Uttale
ptˈose
Etymologi
av gresk ptosis, ‘fall’

Øyelokksptose (blefaroptosis) er et symptom og funn ved flere nerve- og hjernesykdommer, eller kan være en følge av gjennomgåtte skader. Mindre uttalte tilfeller også være et normalt aldersfenomen hos eldre personer. Ptosen kan hos også være medfødt, for eksempel arvelig betinget eller på grunn av en fødselsskade. Varierende grad av ptose i løpet av dagen eller avhengig av fysisk aktivitet sees ofte hos personer med sykdommen myastenia gravis.

Tilstanden kan behandles kirurgisk hvis den fører til synsmessige eller kosmetiske problemer. Spesielt i småbarnsalder er det viktig å korrigere en synshindrende øyelokksptose for å hindre at øyet utvikler en varig synssvekkelse (amblyopi).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg