Øyelokkene har flere funksjoner. De beskytter øyeeplet, bidrar til å fordele tårefilmen over øyet og til å fjerne fremmedlegemer. I tillegg kan man bruke øyelokkene til å begrense innkommende lys.
Når øyelokkene lukkes, er det bare et smalt spalterom mellom bindehinnen på øyelokkene og øyeeplet. Dette spalterommet inneholder en viss mengde tårevæske og slim som fukter hornhinnen og bindehinnen, så øyeeplet under bevegelsene glir glatt bak øyelokkene.
Bindehinnen består av et flerlaget uforhornet plateepitel og et underliggende bindevev. Spredt i epitelet finnes tallrike slimproduserende begerceller. Slimet samles til en lang tråd i nedre omslagsfold, hvor det fanger støvkorn og lignende små fremmedlegemer. Ved blunkebevegelsene føres slimtråden inn mot indre øyekrok og derfra opp på huden, hvor den tørker inn til små skorper som populært kalles «søvn i øynene».
Det fettaktige produktet fra de Meibomske kjertlene hindrer at tårevæsken flyter utover øyelokkanten, og sikrer at øyelokkene slutter godt sammen når øyet lukkes.
Øyevippene gjør sitt til å beskytte øynene mot fremmedlegemer. Selv den svakeste berøring av vippene utløser en reflektorisk sammenkniping av øynene.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.