amblyopi

Artikkelstart

Amblyopi er synsreduksjon uten noen åpenbar årsak. Tilstanden er vanligvis ensidig, men kan også være dobbeltsidig.

Faktaboks

Uttale
amblyopˈi

Amblyopi kan oppstå på grunn av forhold som hindrer bekvemt samsyn (for eksempel skjeling eller stor anisometropi) slik at barnet ubevisst undertrykker synet fra det ene øyet for å unngå å se dobbelt. Andre ganger oppstår amblyopi fordi det aktuelle øyet formidler redusert billedkvalitet (for eksempel stor astigmatisme, medfødt grå stær eller ptose) slik at modningen av synssansen hindres.

Behandling

Amblyopi behandles dels med briller hvis det foreligger brytningsfeil, dels med lappebehandling av det gode øyet slik at barnet tvinges til å bruke det svaksynte øyet. Behandlingen er mer effektiv jo tidligere man kommer til, og har vanligvis liten eller ingen effekt når synssansen er ferdig modnet rundt tiårsalder. Toxisk amblyopi er skade på synsnerven som kan opptre ved overdreven bruk av alkohol eller nikotin, eller ved forgiftninger med visse andre midler.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Sakar Hamawandi

Jeg har et spørsmål:Hva skjer dersom man ikke blir behandlet i barndomsalderen?Jeg er 20 år, og har nettopp dette problemet. Jeg kom til Norge i 11 år alderen og da var det for sent med å bruke lapp. Finnes det noe behandling for meg nå? i såfall hva?Jeg har store ønsker om å bli politi, men kan ikke komme inn pågrunn av synet mitt.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg