Amblyopi, synsreduksjon uten noen åpenbar årsak. Tilstanden er vanligvis ensidig, men kan være dobbeltsidig.

Amblyopi kan oppstå pga. forhold som hindrer bekvemt samsyn (f.eks. skjeling eller stor anisometropi) slik at barnet ubevisst undertrykker synet fra det ene øyet for å unngå å se dobbelt. Andre ganger oppstår amblyopi fordi det aktuelle øyet formidler redusert billedkvalitet (f.eks. stor astigmatisme, medfødt grå stær, ptose) slik at modningen av synssansen hindres.

Amblyotypi behandles dels med briller hvis det foreligger brytningsfeil, dels med lappebehandling av det gode øyet slik at barnet tvinges til å bruke det svaksynte øyet. Behandlingen er mer effektiv jo tidligere man kommer til, og har vanligvis liten eller ingen effekt når synssansen er ferdig modnet i ca. 10-års alder. Toxisk amblyopi, skade på synsnerven som kan opptre ved overdreven bruk av alkohol eller nikotin, eller ved forgiftninger med visse andre midler.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

15. mars 2010 skrev Sakar Hamawandi

Jeg har et spørsmål:

Hva skjer dersom man ikke blir behandlet i barndomsalderen?
Jeg er 20 år, og har nettopp dette problemet. Jeg kom til Norge i 11 år alderen og da var det for sent med å bruke lapp. Finnes det noe behandling for meg nå? i såfall hva?

Jeg har store ønsker om å bli politi, men kan ikke komme inn pågrunn av synet mitt.

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.