Blindtarm, tykktarmens første del. Den begynner «blindt» som en pose nede i høyre del av bukhulen. Ca. 6–8 cm over bunnen munner tynntarmen inn gjennom en ventillignende åpning. På baksiden finner vi det såkalte blindtarmvedhenget (appendix vermiformis), som uriktig kalles «blindtarmen».

Foreslå endring

Kommentarer

21. januar 2011 skrev Yngve Gauslå

Dette var svært magert. Jeg håper at denne artikkelen blir utvidet med kunnskap om blindtarmens funksjon eller mangel på funksjon, dens funksjon hos planteetende dyr og hvorfor den hos mennesket er blitt overflødig. Har kjøttetende dyr blindtarm?

8. mars 2011 svarte Per Holck

Kjære Sedna,

jeg tror du blander sammen "blindtarm" og "blindtarmsvedhenget". Selve blindtarmen (coecum) er bare en liten del av tykktarmen, med samme funksjon som denne. Blindtarmsvedhenget (som vanligvis - feilaktig - bare kalles "blindtarmen") er beskrevet i en egen artikkel, hvor også funksjonen nevnes. Under utarbeidelsen av bokens mange artikler var det dessverre ikke anledning til å gjøre disse altfor omfattende, og ytterligere kunnskap om "blindtarmsvedhenget" (appendix vermiformis), som det vel er det du mener her, må nok søkes i større lærebøker.

Med vennlig hilsen,

Per Holck,

prof., dr.med.

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.